'zeleni ljuljaju brod' / Holy najavila 'ulične akcije': kreće u borbu protiv bušenja Jadrana

U ORaH-u smatraju da je eksploatacija nafte u Jadranu pogubna, ali se ne protive eksploataciji plina, rekla je, dodavši da je u tranzicijskom razdoblju prema "zelenoj energetici " plin jedan od energenata koji je kompatibilan s obnovljivim izvorima energije"

19.4.2015.
15:30
VOYO logo

Predsjednica ORaH-a i saborska zastupnica Mirela Holy u nedjelju je istaknula da je u petak u Hrvatskom saboru za predsjednika Josipa Leku predala interpelaciju o radu Vlade na projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, jer je za to prikupila dovoljan broj potpisa saborskih zastupnika te se nada da će za otprilike mjesec dana biti raspravljena u Saboru.

Podršku ORaH-ovoj interpelaciji dalo je 19 saborskih zastupnika - uz Holy i svih sedam zastupnika HDSSB-a, te Mladen Novak, Branko Vukšić, Nikola Vuljanić, Dragutin Lesar, Slavko Linić, Jadranka Kosor, Vesna Škare Ožbolt, Branko Hrg, Josip Kregar, Damir Kajin i Zlatko Tušak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kampanji će prikupljati i potpise za peticiju Vladi kojom apeliraju da barem u proceduralnom smislu poštuje sve zakonom propisane procedure vezane uz taj projekt, rekla je Holy na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila kampanju "Reci NE nafti u Jadranu, reci DA održivom razvoju".

ORaH-ova kampanja odvija se kroz nekoliko faza, a prva je interpelacija u Hrvatskom saboru. Holy je izrazila nadu da će za "kojih mjesec dana biti raspravljena u Saboru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da se interpelacija ne fokusira na okolišne aspekte tog projekta nego na, kako je rekla, "velike procedularne propuste koje je Vlada počinila u realizaciji ovog projekta".

Holy je najavila da je planirano trajanje kampanje od 16. travnja, kada su krenuli sa interpelacijom, do otprilike 15. lipnja, s time da 5. lipnja na Svjetski dan zaštite okoliša planiraju panel raspravu na koju namjeravaju uključiti i ljude iz naftnog biznisa da bi oni kroz svoja iskustva govoriti o onome što se događa u tom biznisu i je li to prihvatljivo za naš Jadran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ORaH-u smatraju da je eksploatacija nafte u Jadranu pogubna, ali se ne protive eksploataciji plina, rekla je, dodavši da je u tranzicijskom razdoblju prema "zelenoj energetici " plin jedan od energenata koji je kompatibilan s obnovljivim izvorima energije".

ORaH-ovci su predstavili i video spot o tome zašto smatraju da je eksploatacija nafte u Jadranu jako loša iz okolišnih i ekonomskih razloga. Osim tog inicijalnog spota koji će biti emitiran na web stranicama ORaH-a i posebnim web stranicama kampanje te na Facebooku, Holy je rekla da su prikupili i određeni broj izjava poznatih osoba, koje će kontinuirano stavljati na web stranice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Holy je pozvala sve ljude koji smatraju da je taj projekt loš i štetan za Hrvatsku da im se jave putem e-maila kampanje (kampanja.jadran@orah.hr).

Najavila je da idu i s "uličnim akcijama". Dio te kampanje prozvali su "Mali zeleni ljuljaju brod", rekla je Holy i dodala da su njihovi promotivni štandovi izrađeni od recikliranog materijala u kućnoj radinosti jer nastoje promovirati ideju cirkularne ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikupljat će i potpise građana za peticiju Vladi.

"Ne peticiju za referendum zato što smatramo da još nije vrijeme sazrelo za referendum, nego počinjemo prikupljati potpise za peticiju Vladi RH da apeliramo na nju da barem u proceduralnom smislu poštuje sve zakonom propisane procedure vezane uz ovaj projekt. Znači, peticija će se direktno naslanjati na interpelaciju koju smo uputili Hrvatskom saboru", istaknula je Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ORaH traži da Vlada RH izradi strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem, tzv. strategiju upravljanja Jadranom iz koje će se vidjeti u kojem pravcu će ići budućnost cijelog tog obalnog područja i upravljanja samim Jadranom kao našim najvrijednijim resursom.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo