trebaju li nam zaista? / Novo istraživanje otkrilo: antibiotici kod djece povećavaju rizik od pretilosti

Jeste li znali da povećana potrošnja antibiotika u djetinjstvu povećava rizik od pretilosti? Nedavno američko istraživanje pokazalo je kako je 70 posto djece do druge godine života uzimalo antibiotike,a već tada njih 23 posto imalo je prekomjernu težinu

19.4.2015.
17:50
VOYO logo

Antibiotici spašavaju život, ali s njihovom potrošnjom treba biti oprezan.

"Pedijatrica nam dosta često daje antibiotike, ali mi nismo roditelji paničari tako da ne idemo odmah prva tri dana, ne dižemo paniku i ne idemo odmah na antibiotik", rekla je majka Vesna Stublija Jovović.

Nedavno američko istraživanje je pokazalo i da prekomjerna potrošnja antibiotika u djetinjstvu povećava rizik od pretilosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 65 tisuća djece, čiji su se zdravstveni kartoni analizirali, njih gotovo 70 posto do druge godine života je trošilo antibiotike. Oni koji ih uzimaju prekomjerno, tvrde istraživači, imaju 16 posto veću vjerojatnost da postanu pretili od djece koja lijekove koriste samo kada je potrebno.

"Prirodna mikrobiota osobito je osjetljiva u prva 24 mjeseca nakon poroda, kada se stvara adaptacija i prelazi se u fazu trajne mikrobiote u crijevu djeteta, tako da upravo taj utjecaj antibiotika može modulirati mikrobiotu u smjeru nastanka prekomjerne težine i debljine", pojasnio je predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori studije naglašavaju kako antibiotici nisu jedini uzrok debljine, ali joj uz tjelesnu neaktivnost i nezdravu hranu zasigurno pridonose.

"Antibiotici se nerijetko zapravo koriste onda i kad ih ne treba uzimati. Primjerice u djece, kad imate čitav niz respiratornih infekcija, koje su zapravo virusne i stoga nema razloga davati antibiotike", rekao je pedijatar Miroslav Dumić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Hrvati su njihovi veliki potrošači, svakoga dana sto tisuća ljudi uzima antibiotike. Čak osamdeset posto njih - nepotrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo