nepoznata tema / Doznajte kako rade i što najčešće istražuju hrvatski privatni detektivi

I Hrvatska ima svog Sherlocka. I to ne jednog, nego više od 120 licenciranih detektiva. Jer potrebe za njihovim uslugama sve više rastu. Istražuju i bračne nevjere, industrijsku špijunažu, ali i, zanimljivo, lažna bolovanja

20.4.2015.
23:10
VOYO logo

U šetnji gradom nastoji biti što manje uočljiv. Zlatno je to pravilo filmskih, ali i hrvatskih detektiva. Goroslav je jedan od njih već 15 godina. Da je pravi detektiv, dokazuje iskaznicom.

"Mogu obavljati poslove pratnje, prismotre i snimanja na javnom mjestu. Isto tako privatni detektivi su ovlašteni držati i nositi oružje", rekao je Goroslav Šmaguc. 

Od istraživanja preljuba, prijevara, ucjena i iznuda do poslova iz sfere biznisa. Detektive sve više angažiraju tvrtke za krizne situacije, provjeru zaposlenika, zaštitu od krađe i najnoviji trend, tkrivanja lažnih bolovanja. Manje ih traže zbog bračnih nevjera, više zbog pomoći u traženju nestalih.

"Nekoliko slučajeva godišnje dobivam vezano za nestale osobe, mislim da bi taj trend trebao biti puno veći jer i sami znate da je veliki trend nestalih osoba u Hrvatskoj", razmišlja Goroslav.

Zabranjeno im je prikriveno snimanje i prisluškivanje. No, u razotkrivanju priče najčešće se služe video kamerom.

Moderne tehnologije sve su kvalitetnije i dostupnije, među ostalim i detektivima. Kamera koja se skriva iza kravate, na satu, ili olovci.

"Znači ima USB memoriju, ima mogućnost snimanja na sebe, a počinje snimati po aktivaciji tipke. 
Imamo diskretne nadzore u satovima, slikama, vazama svim predmetima i elementima gdje se to može staviti", pojasnio je stručnjak za videonadzor Robert Županić. 

Diskrecija u poslu donosi im sve više poslova, što pokazuju i podaci. Odobrenje od MUP-a ima 13 trgovačkih društava i 5 detektivskih obrta. Ukupno 119 detektiva ovlašteni su tragači za podacima. Imaju svoju udrugu, registrirani su i pri gospodarskoj komori. Kao privatni policajci otkrivaju ono što institucije ne mogu.

Više o privatnim detektivima saznajte u videoprilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo