SUĐENJE GODINE / 'Računovođa iz Auschwitza' priznao moralnu krivnju i zatražio oprost

Image
Foto: AP

Njegovo suđenje moglo bi posljednje nekog bivšeg nacista. Dvanaestak preliminarnih istraga u tijeku je u Njemačkoj, ali su izgledi da se privedu kraju dovedeni u pitanje zbog dobi osumnjičenih

21.4.2015.
16:20
AP
VOYO logo

"Računovođa iz Auschwitza", 93-godišnji OskarGroening, priznao je u utorak na sudu u Luenenburgu moralnu odgovornost za svoju ulogu u strahotama počinjenim u tom nacističkom logoru i zatražio oprost.

"Nema dvojbe da snosim moralnu odgovornost", rekao je Groening u sudnici u Lüneburgu, gdje mu je danas počelo suđenje za sudioništvo u teškom ubojstvu 300.000 osoba.

"Molim vas za oprost", poručio je u izjavi pročitanoj na sudu. Nekoliko ljudi koji su preživjeli nacistički teror, slušalo ga je iz galerije.

Zanijekao je, međutim, da je izravno sudjelovao u ubojstvima. "O kaznenoj odgovornosti ćete vi odlučiti".

Bude li proglašen krivim, prijeti mu od tri do 15 godina zatvora.

Nakon što se kao mladić dobrovoljno prijavio u elitni Waffen-SS, Groening je služio u Auschwitz-Birkenauu, najvećem koncentracijskom logoru koji je organizirala nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu, u kojem je ubijeno više od milijun ljudi, većinom židova.

Njemački časopis Spiegel Groeninga je, u profilu koji je 2005. napravio o njemu, nazvao "računovođom Auschwitza". Groening je tad pričao o vremenu koje je proveo u Auschwitzu i nije zanijekao da su se ondje dogodila masovna ubojstva.

Groening je optužen za pomoć u sktrivanju prtljage zatvorenika. "Tako su uništavani tragovi masovnih ubojstava prije dolaska idućih zatvorenika", navelo je tužiteljstvo iz Hanovera. Također je i brojao novac pronađen u osobnim stvarima zatvorenika i slao ga u stožer SS-a u Berlin.

Poslije rata je nakratko završio u britanskom zarobljeništvu, a nakon puštanja radio je u tvornici stakla u  Lüneburgui, ne skrivajući se, mirno živio sa ženom i djecom. Davao je intervjue u kojima je pričao o užasima iz logora, ali je i uvijek isticao da nije sudjelovao u ubojstvima.

Izvođenje pred sud omogućila je promjena zakona u Njemačkoj. Prije se bivšim nacistima moralo dokazati da su osobno sudjelovali u ubojstvima, a sada im se može suditi i za sudioništvo.

Medijsko zanimanje za suđenje je veliko i u velikoj sudnici u Lüneburguza predstavnike medija je rezervirano 60 mjesta, od koji 23 za inozemne novinare. Predviđeno je održavanje 27 ročišta, a suđenje bi trebalo završiti 29. srpnja.

Njegovo suđenje moglo bi posljednje nekog bivšeg nacista. Dvanaestak preliminarnih istraga u tijeku je u Njemačkoj, ali su izgledi da se privedu kraju dovedeni u pitanje zbog dobi osumnjičenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo