izrazio žaljenje / Obama preuzeo odgovornost za ubojstva američkih i talijanskih talaca

Image
Foto: AP Images

Obama je kazao da 'duboko žali zbog toga što se dogodilo' te da će SAD 'izvući pouke iz te tragedije i razmisliti o promjenama koje se trebaju provesti'

23.4.2015.
17:49
AP Images
VOYO logo

Amerikanac i Talijan koje je Al-Kaida otela uz granicu između Pakistana i Afganistana ubijeni su u američkoj protuterorističkoj operaciji u siječnju, objavila je Bijela kuća u četvrtak, dok je predsjednik Barack Obama izrazio svoju "duboku žalost" zbog tog događaja.

Operacija u kojoj su poginuli američki liječnik Warren Weinstein i talijanski humanitarac Giovanni Lo Porto rezultirala je smrću još jednog Amerikanca, zapovjednika u Al-Kaidi Ahmeda Farouqa. Još jedan američki pripadnik te terorističke mreže, Adam Gadahn također je ubijen, vjerojatno u odvojenoj operaciji, dodala je Bijela kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je kazao da "duboko žali zbog toga što se dogodilo" te da će SAD "izvući pouke iz te tragedije i razmisliti o promjenama koje se trebaju provesti".

Dodao je da preuzima "punu odgovornost" za tu operaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju Bijele kuće također se izražava "ogromna tuga" zbog smrti talaca i dodaje da SAD ni po čemu nije mogao zaključiti da su se taoci nalazili u bazi Al-Kaide koja je bila meta operacije.

Weinstein je 2011. bio otet u Lahoreu u Pakistanu gdje je radio za američku konzultantsku tvrtku. Talijanski humanitarac Lo Porto nestao je u Pakistanu u siječnju 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijela kuća nije objavila pojedinosti operacije, ali list Wall Street Journal prenosi da je to prvi slučaj u kojem je SAD slučajno ubio taoce u napadu bespilotnom letjelicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo