stečajni postupak / Hrvatska na ljeto kreće u obračunavanje s tvrtkama koje duguju 20 milijardi kuna

Pod hrvatskim tržišnim nebom već godinama postoji oko 15 tisuća tvrtki koje su u blokadi s ukupnim dugom od oko 15 milijardi kuna. One imaju jednog ili nijednog zaposlenog i uskoro im se bliži kraj. Novim izmjenama Zakona o stečaju te će tvrtke ovog ljeta u automatski stečaj, a zatim u povijest

24.4.2015.
18:40
VOYO logo

Od 1. srpnja država kreće u obračunavanje s tvrtkama koje imaju višemilijunske dugove, a nikad nisu pokrenule stečaj.  

"Pravilo je sljedeće: ako ste duže od 120 dana u blokadi, idete u stečaj, a što će se dogoditi u stečaju - hoćete li izaći kao firma koja će dalje poslovati, hoćete li nestati, hoće li se naplatiti vjerovnici, to je drugo pitanje, na koje još nema konkretnog odgovora", objasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. 

U Hrvatskoj je 19 000 blokiranih tvrtki, koje duguju čak 20 milijardi kuna. Čak 15 tisuća ima jednog ili nijednog zaposlenog, s dugom od 15 milijardi kuna. Od toga državi duguju samo 2.3 milijarde, a ostatak - vjerovnicima.

Takve će u stečaj od sad slati - automatsko računalo. Hladnokrvan pristup ne sviđa se Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

"Postoji određeni broj kompanija koje su zbog neispunjavanja obveza iz ugovora, tj. dužničko-robničkih odnosa dovedene u predstečajnu poziciju i stoga dovedene u opasnost da podliježu pod odredbe ovoga zakona", rekao je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a

Imena vlasnika koji su upropastili vlastite, ali i tuđe tvrtke, bit će javno objavljena.

"Mora se uspostaviti neki red, mora se poduzetnicima i radnicima te društvu u cjelini omogućiti da se takvi maknu sa strane. Mi ćemo ih izlistati, bit će na web stranici i svi će znati tko su osobe koje su dovele firmu u 220 milijuna kuna gubitka", dodao je Miljenić. 

Neslavnu listu najgorih predvodi tvrtka za prodaju nekretnina, blokirana gotovo tri godine, s dugom od nevjerojatnih 220 milijuna kuna! Slijedi je hotelijer dužan 198 milijuna, a treće mjesto drži trgovačka kuća s dugom od 196 milijuna kuna. Zajedno imaju - jednog zaposlenika.
Brzi stečaj očistit će poslovne bilance, a javni dug smanjiti za 15 milijarda kuna.

Tvrtke duhovi štete gospodarstvu, dugovi su im nenaplativi i zbog njihove likvidacije neće nitko plakati - jer zaposlenih gotovo i nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo