najmlađi donor / Bio je na životu samo 100 minuta, no njegovi su bubrezi spasili tuđi život

Bio je na životu tek 100 minuta, a uspio je spasiti tuđi. Maleni Teddy postao je najmlađi donor organa u Velikoj Britaniji. Njegovi bubrezi i srčani zalisci spasili su dva života. Maleno srce sada kuca u velikoj Britaniji, a jetra je u Njemačkoj. U Hrvatskoj je najmlađi donor bio star samo dva mjeseca

24.4.2015.
19:15
VOYO logo

Jedan od dvojice blizanaca Evans rođenih u Velikoj Britaniji bio je živ samo 100 minuta, ali i toliko je bilo dovoljno da Teddy postane heroj

Liječnici su još u trudnoći rekli majci da je dijete bolesno i predložili joj pobačaj:

"To nikad nije bila opcija. No, što smo više ljudi upoznavali i kako je vrijeme prolazilo
postalo je teško", izjavila je majka Jess.

"Nismo htjeli odustati. Nismo htjeli reći ne. Prihvatili smo to. Znali smo da će to biti Teddyeva priča", rekaoo je otac Mike. 

A Teddyeva priča se nastavlja. Postao je najmlađi donor organa u Velikoj Britaniji.
Njegovi bubrezi, iako su imali jedva četiri centimetra transplantirani su odraslom čovjeku. Teddy je donirao i srčane zaliske.

"Što se prije uključe u proces doniranja organa to je lakše. To je učinila i ova obitelj. Inače je potrebno vrijeme da se donese ovakva odluka", rekao je predsjednik Transplantacijskog društva Derek Manas. 

Uz to što je teška, bila je vrlo rizična - jer je zahtjevno presaditi tako male bubrege odrasloj osobi. Najmlađi donor u Hrvatskoj imao je samo dva mjeseca.

"Tako da je srce tog malog djeteta uspješno transplatirano u Velikoj Britaniji, jetra u Njemačkoj, bubrezi nažalost nisu se uspjeli transplatirati", izjavila je Mirela Bušić, nacionalni koordinator za transplatacije

Transplantacije tako malih organa odraslim osobama izuzetno su zahtjevne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje različitosti zbog tako malenih krvnih žila, tako da se ovisno o težini ispd 6,5 kilograma nešto teže izvode operacije, ali postoje ekspertize i timovi koji to uspješno rade", dodaje Bušić. 

Svako gašenje ljudskog života težak je gubitak, no u ovakvim slučajevima dva života nastavljaju zajedno u jednom tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo