tresli se i Indija i Bangladeš / Katastrofalni potres pogodio Nepal: na ulicama slike razaranja, poginulo 970 ljudi

Stanovnici Katmandua rukama oslobađaju pristup bolnicama za kola hitne pomoći, a spasilačke napore nakon razornog potresa otežava prekid komunikacijskih veza što povećava strahove od humanitarne katastrofe u toj siromašnoj zemlji od 28 milijuna stanovnika

25.4.2015.
9:53
VOYO logo

Srušene stambene zgrade, drveni hinduistički hramovi pretvoreni u bezoblične hrpe, velike pukotine na ulicama glavnog grada, stanovnici na pločnicima - slike su koje pristižu iz Nepala kojeg je u subotu pogodio razorni potres jakosti 7,9 po Richteru koji je odnio najmanje 970 života, prenose agencije.

Stanovnici Katmandua rukama oslobađaju pristup bolnicama za kola hitne pomoći, a spasilačke napore nakon razornog potresa otežava prekid komunikacijskih veza što povećava strahove od humanitarne katastrofe u toj siromašnoj zemlji od 28 milijuna stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno prikupljamo tijela i ozlijeđene prebacujemo do bolnica. Natrpavamo tijela jedna na druga kako bi stala", kaže jedan stanovnik Katmandua.

U snažnom potresu koji je nešto prije 12 sati pogodio Nepal, prema posljednjim podacima život je izgubilo 970 osoba, a 34 je izgubilo život u sjevernoj Indiji i jedna u Bangladešu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potresu je srušena jedna od znamenitosti glavnog grada Katmandua toranj Darara iz 19 stoljeća. Ostala je hrpa visoka desetak metara u kojoj se vjeruje da je do 200 ljudi zatrpano. Izgrađena 1832. za nepalsku kraljicu 60-metarska znamenitost otvorena je za turiste posljednjih deset godina.

"Vidim tri tijela redovnika u ruševinama zgrade u blizini hrama", kaže jedan turist iz Indije. "Pokušavamo izvući tijela i vidjeti je li tko preživio."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indijska turistkinja Devyani Pant bila je u kafiću u Katmanduu s prijateljima kad su se stolovi iznenada počeli tresti i slike su počele padati sa zidova.

"Zavrištala sam i pobjegla van", kazala je za Reuters iz glavnog grada gdje je najmanje 181 osoba izgubila život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres čiji je epicentar bio 80 kilometara istočno od drugog najvećeg nepalskog grada Pokhare osjetio se u susjednim državama Indiji i Bangaldešu i najsnažniji je potres koji je pogodio tu siromašnu zemlju u posljednjih 80 godina. Potres je bio na maloj dubini od dva kilometra što je povećalo njegovu razornu snagu.

U najtežem potresu koji je ikad pogodio Nepal 1934. poginulo je više od 8500 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristižu vijesti o razaranjima iz izoliranih planinskih područja.

Potres izazvao lavinu, poginulo najmanje deset osoba

Prema ministarstvu turizma najmanje je deset osoba izgubilo život u baznom logoru u snježnoj lavini koju je potres pokrenuo na Mount Everestu. U tijeku je 'špica' penjačke sezone na vrhove Himalaje. Pokušavaju se uspostaviti kontakti s alpinistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi se pokušavamo međusobno čuti, no ne uspijevamo", kaže šerpa Choti. "Vrlo smo zabrinuti."

Dužnosnici ministarstva turizma procjenjuju da je najmanje 1000 penjača, među kojima 400 stranaca, bilo u baznom logoru Everesta u vrijeme potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da je oko 300.000 inozemnih turista u Nepalu za proljetnu sezonu uspona.

"Suočeni smo s ogromnom krizom i teško je čak i pretpostaviti koji će biti konačni broj umrlih kao i opseg šteta", kaže dužnosnik ministastva turizma Mohan Krishna Sapkota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemoguće je sa svima stupiti u kontakt."

Rumunjski alpinist Alex Gavan objavio je na Twitteru da je bila "ogromna lavina", a da je na planini Everest bilo "puno, puno" ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trčim iz svog šatora kako bih se spasio", napisao je Gavan. "U baznom logoru na Everestu snažan potres a zatim ogromna lavina."

Drugi alpinist, Daniel Mazur, objavio je na Twitteru da je bazni logor na Mount Everestu "teško oštećen" te da je njegov tim ostao zarobljen. "Molim vas da se molite za sve."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski alpinist Željko Bockovac nalazi se na Himalaji, ali ne na Mount Everestu, rekao je u subotu za Hinu alpinist i putopisac Stipe Božić, u vrijeme kada je Nepal pogodio razorni potres koji je izazvao lavinu na Mount Everestu.

Bockovac, član Speleološko-alpinističkog kluba Ekstrem Makarska i planinarskog društva Mosor, objavio je na svom svom Facebook profilu 15. travnja da je sretno stigao u Katmandu. Po riječima Božića, on nije planirao uspon na Mount Everest nego na vrh Baruntse na istoku Nepala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvero hrvatskih državljana javilo se iz Nepala

Četvero hrvatskih državljana koji su išli preko slovenske turističke agencije u Nepal javilo se telefonom i dobro su, rečeno je u subotu poslijepodne Hini u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Hrvatsko ministarstvo preko veleposlanstva u Indiji prikuplja podatke o potresu i eventualnim hrvatskim državljanima u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo