teško do stana / Dubrovnik drži rekord po visokoj cijeni stambenih kvadrata

Dubrovnik je poznat po mnogim turističkim rekordima, no rekord drži i po visokoj cijeni stambenih kvadrata. Onome tko nije nasljedio nekretninu, svojim radom i prosječnom hrvatskom plaćom teško će je za jednog života u Dubrovniku steći

25.4.2015.
18:36
VOYO logo

Zvonimir i Antonia su podstanari, oboje rade i sanjaju gotovo nedostižan san – vlastite dubrovačke kvadrate.

"Mi smo već nekih 10, 11 godina podstanari , supruga i ja oboje smo zaposleni i dalje zbog visokih cijena stanova u Dubrovniku teško se opće upustiti u kredit, bez obzira koliko mi to želimo, troje djece imamo jako je teško iako smo zaposleni oboje", rekao je Zvonimir iz Dubrovnika.

Prosječna cijena dubrovačkog stambenog kvadrata na hrvatskom je vrhu.

Prosječna cijena stambenog kvadrata (prema agenciji za promet nekretninama):

Osijek – 1100 eura
Rijeka – 1350 eura
Dubrovnik – 2500 -2800 eura

Rijetki domaći idu u kupovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uglavnom oni koji rade van Hrvatske, a to su mlađi kapetani, pomorci koji rade na stranim brodovima koji nešto uspiju skupiti, ali ljudi koji baš rade u gradu, neki normalni posao skoro nikako, jako teško", rekao je Frano Bezić, Udruga posrednika u prometu nekretnina.

Visoku dubrovačku cijenu drže nekretnine na atraktivnim lokacijama.

Kupnja stana sa pogledom na najljepšu ulicu na  svijetu, običnim smrtnicima  je nemoguća misija, to zadovoljstvo po kvadratu stoji čak pet tisuća eura.

Ako neće na Stradun, Dubrovčani će uskoro useliti u nova 64 POS stana. No luksuzan je i taj dubrovački  kvadrat, pa makar bio iz programa poticane stanogradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani će plaćati i dalje 1100 eura po kvadratu maksimalnu cijenu koju zakon dopušta, ali grad Dubrovnik iz svoga proračuna zbog skuplje izgradnje, posebnih lokacija, platit će nekih 300 do 400 eura više", rekao je Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnik.

Ovdje kupuje onaj tko ima novca i to uglavnom kako bi taj novac oplodio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unutar grada se kupuje najviše za iznajmljivanje, jer to je sada profitabilno tako da se stambeni prostori pretvaraju u apartmane", dodao je Bezić.

Mlade dubrovačke obitelji tako polako, ali sigurno sele u susjednu općinu Župu Dubrovačku, jer župski kvadrati mnogo su bliži dubini njihova džepa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo