najavio referendum / Čačić: 'Prodaja HEP-a bila bi udar na nacionalni suverenitet'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Čačiću su neprihvatljive najave iz Vlade da će se za 25 posto dionica HEP-a tražiti dvije do tri milijarde kuna, budući da je prošlogodišnja dobit HEP-a iznosila 3,3 milijarde

27.4.2015.
14:50
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Narodne stranke – reformisti Radimir Čačić izjavio je u ponedjeljak da će se najavljenoj prodaji 25 posto HEP-a putem inicijalne javne ponude (IPO) usprotiviti referendumom.

Na referendumima smo dosad odlučivali o temama koje nisu ni približno toliko značajne za budućnost zemlje, rekao je Čačić na konferenciji za novinare ocjenivši kako je jasan dugoročan interes građana da se ne prodaje monopol o kojem ovisi nadzor države nad cijenama energenata, konkurentnošću proizvoda i standardom građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprihvatljive su mu najave iz Vlade da će se za 25 posto dionica HEP-a tražiti dvije do tri milijarde kuna, budući da je prošlogodišnja dobit HEP-a iznosila 3,3 milijarde.

"Zbog čega ići na prikupljanje kapitala ako imamo dobit, a tu dobit povlačimo da bismo pokrpali rupe u neracionalnom vođenju države zbog nespremnosti da se provedu reforme u preskupoj javnoj upravi i pravosuđu", upitao je Čačić ustvrdivši da bi prodaja HEP-a značila "udar na nacionalni suverenitet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbio je i argument o pozicioniranju HEP-a kao lidera u regiji. HEP već ima uložena sredstva u termoelektranu Gacko u BiH i termoelektranu Obrenovac u Srbiji u ukupnom iznosu od preko tri milijarde kuna, koje Hrvatska ne koristi, rekao je Čačić i upozorio kako postoji opasnost da ti dugovi odu u zastaru.

Uvjeren je da do IPO-a na kraju neće doći. "Sretna okolnost je što iskreno vjerujem da se nijedna Vlada neće usuditi ići u taj proces na ovaj način", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednica Reformista Natalija Martinčević osudila je interpelacije o radu Vlade koje su u saborsku proceduru uputili HDZ i ORaH-ova Mirela Holy nezadovoljni načinom na koji Vlada provodi projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu.

"Rizik je već tu, budući da Italija već ima 1358 istraživačkih bušotina, 110 plinskih i 38 naftnih platformi, a godišnje Jadranom prođe 5.000 tankera s naftom. No, od tog rizika Hrvatska nema nikakve ekonomske koristi", kazala je Martinčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlagateljima interpelacija spočitava da "radi malo medijske pozornosti i opstanka na političkoj sceni", podržavaju sve glasnije slovenske i talijanske regije.

"Jedno je kad to rade ORaH ili Živi zid, a drugo kad to radi HDZ koji se nudi kao opcija koja bi trebala preuzeti odgovornost za državu. To je opasno", kazala je Martinčević koja je uvjerena da su radi "jeftinih političkih bodova" obustavljeni mnogi kvalitetni energetski projekti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su, kaže, projekti hidroelektrane Ombla ili termoelektrane Plomin C "zaustavljeni zbog žaba i šišmiša", čime se onemogućuju velike investicije, energetska neovisnost Hrvatske i manje cijene energenata za građane.

Komentirajući najave da će se parlamentarni izbori održati početkom 2016., Čačić je ocijenio kako bi optimalno bilo da se izbori održe u listopadu, najkasnije početkom studenoga, kako bi se novoj Vladi ostavilo vremena da izradi proračun za iduću godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo