ne zna se hoće li biti besplatna / Legalizira se konoplja: medicinska marihuana još na čekanju

Na Vladi bi se ovaj tjedan trebao naći Zakon o suzbijanju zlouporabe droga koji će legalizarati industrijsku konoplju. Na sadnju medicinske marihuane u Hrvatskoj morat će se još pričekati, no do jeseni će pacijentima biti osiguran lijek od same biljke

27.4.2015.
19:08
VOYO logo

S ovim sjemenkama industrijske konoplje Marin iz Roča uskoro će zasaditi više od 2 hektra zemlje. Do sada je morao uništavati stabljiku biljke, a koristio je samo sjemenke za dobivanje ulja.

"Naša država smatra da se od toga može raditi droga i korisit u takve svrhe stabljika nema ilegalne supstance, a to je THC pa ne vidim razlog zašto bi se zabranjivala", rekao je Marin Zornada, uzgajivač industrijske konoplje.

No, zakon o suzbijanju zlouporabe droga se mijenja pa će uzgajivači uskoro smjeti koristiti
i stabljiku, koja se koristi kao sirovina u izradi više od 20 tisuća industrijskih proizvoda.

"Za građevinski materijal, za izradu papira jako puno proizvoda 20 tisuća, neki tvrde čak i više", dodao je Zornada.

Otkako je prije tri godine ponovno legaliziran uzgoj industrijske konoplje, broj zasađenih površina raste. I ministar očekuje da će od zakonskih izmjena uzgajivači imati velike koristi.

"Još jedna dohodovnija kultura, koja ima siguran plasman tako da u svakom slučaju vrhunski proizvod, dobra cijena I ulja I sjemenski, svega ostaloga što se trži od industrijske konoplje tako da samo benefit našim poljoprivrednim gospodarstvima, koji se bave proizvodnjom", tvrdi Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

No, na sadnju medicinske marihuane Hrvatska će još pričekati. Zakonske promjene,koji bi to trebale omogućiti očekuju se tek krajem godine, no ministarstvo zdravlja pacijentima će do jeseni osigurati lijek na bazi indijske konoplje.

"Budući da do kraja godine neće biti moguće provesti zakonske promjene vezane za sadnju, da će se uvoziti sirovina u prvo vrijeme,to našim pacijentima ne bi trebalo praviti nikakvu razliku", rekao je Ognjen Brborović iz Povjerenstva za analizu indijske konoplje u medicinske svrhe.

Lijek s nestrpljenjem očekuju mnogi oboljeli od multiple skleroze.

"Zna se da kanabis ne liječi našu bolest, ali jako puno pomaže oko ublažavanja simptoma bolova, a pogotovo grčeva koji znaju biti tako jaki da jednostavno da se potkoljenice ne mogu ispravitI2, kaže Vladimir Komparić, predsjednik Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

Još se ne zna hoće li lijek biti besplatan, no sve je bliže vrijeme kada će u Hrvatskoj svima biti legalan i dostupan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo