trakavica ne staje / Švedski sud saslušat će Assangeovu žalbu na uhidbeni nalog

Image
Foto: John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Tužitelji su isprva inzistirali na Assangeovu dolasku u Švedsku na ispitivanje, ali u ožujku su se predomislili i pristali s njime razgovarati u Londonu

28.4.2015.
15:16
John Stillwell/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

Švedski vrhovni sud objavio je u utorak da će poslušati žalbu utemeljitelja WikiLeaksa JulianaAssangea na uhidbeni nalog koji su izdali tužitelji kako bi ga ispitali u vezi sa sumnjom u spolno nasilje.

Taj je 43-godišnji Australac u londonskome ekvadorskom veleposlanstvu od lipnja 2012. i tako izbjegava izručenje Švedskoj koja ga traži jer je navodno 2010. spolno zlostavljao dvije žene, što on niječe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelji su isprva inzistirali na Assangeovu dolasku u Švedsku na ispitivanje, ali u ožujku su se predomislili i pristali s njime razgovarati u Londonu.

Assange strahuje da bi ga službeni Stockholm, izruči li ga Britanija Švedskoj, izručio Sjedinjenim Državama, a ondje bi mu mogli suditi zbog jednog od najvećih curenja povjerljivih podataka u američkoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i da Švedska odustane od istrage, njega bi mogla uhititi britanska policija jer je prekršio uvjete puštanja uz jamčevinu dok je britanski sud razmatrao švedski uhidbeni nalog.

"Vrhovni sud dopušta pravo na žalbu u vezi s tim uhićenjem", kaže se u priopćenju švedskoga suda, ali ne spominje se datum mogućeg razmatranja Assangeova priziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo