pomoć u nastavi / Priručnik o Domovinskom ratu u školama: 'Prvi objektivni prikaz novije povijesti'

Blago Zadro, Predrag Matanović, Siniša Glavašević i Kata Šoljić - to su samo neki od dvanaestero heroja Domovinskog rata o kojima će učiti u školama. Novi priručnik za profesore povijesti donosi pregled Domovinskog rata od početka do oslobodilačih akcija i povratka hrvatskih generala iz Haaga

28.4.2015.
19:30
VOYO logo

Prije 24 godine Stanko Zadro izgubio je brata Blagu. Naime, Blago Zadro sada je i službeno jedan od 12 heroja koji su mjesto našli u novom priručniku o Domovinskom ratu.

"Mi kao članovi Blagine obitelji jako smo ponosni na njega i što je Hrvatska iznjedrila takvu osobu s takvim vrijednostima u određenom trneutku", kazao je Stanko Zadro, brat pokojnog Blage Zadre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njega se kao heroji spominju i pilot Rudolf Perešin, brigadir HV-a Predrag Matanović, Siniša Glavašević i Kata Šoljić. Novi priručnik namijenjen je profesorima povijesti kao pomoć u predavanjima.

Priručnik nije obvezan, ali stiže u vrijeme kada se u osmim razredima i četvrtom srednje počinje učiti o Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kraj četvrtog razreda je ono vrijeme kada su oni glavom skroz na drugom mjestu i bilo bi korisnije smjestiti ovaj sadržaj u neki drugi vremenski okvir i možda posvetiti još koji sat više", kazao je gimnazijski profesor Josip Jukić.

Svoje mjesto u priručniku našli su i sportski i kulturni događaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što je koncert Prljavog kazališta i ona poznata nikad odigrana utakmica između Dinama i Crvene Zvijezde, koja je završila nasiljem tadašnjih snaga reda milicije i onaj poznati udarac Zvonimira Bobana koji je branio hrvatske navijače", nabrojao je urednik priručnika o Domovinskom ratu Deniver Vukelić.

Ova čitanka priručnik na 163 stranice, tvrde autori, donosi prvi objektivni prikaz novije hrvatske povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo