opasnost od 'putujućih terorista' / Ostojić za RTL: 'Podigli smo razinu pripravnosti! Hrvatska čuva granice EU'

U ekskluzivnom razgovoru za RTL hrvatski ministar policije Ranko Ostojić potvrdio je da je i u našim policijskim postajama, osobito onim pograničnim, podignuta razina pripravnosti, osobito jer Hravtska sada zapravo čuva i granice Eurospke unije

28.4.2015.
22:17
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je u razgovoru za RTL kako je Hrvatska podignula razinu pripravnosti, te da najavio direktnu pomoć Bosni i Hercegovini. Osim toga, naglasio je kako je za Hrvatsku iznimno bitna sigurnost u susjedstvu. 

Je li MUP RH poduzeo mjere nakon posljednjeg terorističkog napada u BiH?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon saznanja za isti ravnateljstvo policije je podiglo mjere na granici i ne samo na granici nego u svim policijskim upravama. Ovo je već treći put nakon što je bio teroristički napad u Parizu da se podižu mjere posebne oko prevencije terorizma. Posebno moram istaknuti policijsku suradnju s BiH, dovode do toga da imamo veću sigurnost u Hrvatskoj.

Je li bilo ikakvih upozorenja da bi se ovakvo što moglo dogoditi? Je li MUP RH zaprimio bilo kakva upozorenja od susjeda iz BiH?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi, konkretno, redovito razmjenjujemo podatke. Konkretno kao ministar ne znam svaki detalj, ali informacije koje govore o tome - bilo je upozorenja. Neću govoriti o tome kako su postupale sigurnosne službe unutar BiH. Međutim, vjerujem u sljedeće da bez obzira na to imate li ili ne informaicje da će se takvo nešto dogoditi - da to trebate sustavno raditi. Napokon su u BiH imenovali ministar sigurnosti, dogovorio sam s njim u prvoj polovici šestog mjeseca sastanak, ali s obzirom na nove okolnosti taj će sastanak morati biti i puno ranije. Planiramo i direktnu pomoć koja bi pomogla i BiH da se lakše nosi s ovim problemom.

Je li Hrvatska na neki način i posebno ugrožena s obzirom da je i članica NATO-a, u neposrednoj državi čiji je ministar sigurnosti i sam danas priznao da ima ozbiljnih problema s terorizmom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, treba se s tim suočiti upravo na način kako ste i rekli. Imamo u susjedstvu zemlju koja ima probleme, želimo im pomoći u tome da te probleme rješavaju. Hrvatska koja sudjeluje u antiterorističkoj koaliciji, ali jednako tako kao članica NATO-a, posvećena je borbi protiv terorizma, naravno da može biti cilj. Stoga nikad nije dobro govoriti 'kod nas je sve divno' i krasno nego se nastojati pripremiti i učiniti maksimalno sve sa svoje strane da se takve stvari ne dogode. Poruka koju želim poslati je - za nas je važno sigurnost u susjedstvu je sigurnost za nas.

Ima li MUP RH saznanja o postojanju nekih vehabijskih zajednica ili pojedinaca i na samom terotoriju RH koji bi onda mogli biti ugroza sigurnosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se suočavamo s puno većim problemom a to su tzv. putujući teroristi, evidentirani su u mnogim zemljama Europske unije. Izuzetno kvalitetna suradnja i s mešihatom, ljudima koji tu žive i s činjenicom da građani znaju razlikovati ljude koji imaju islamsku vjeroispovjest od onih koji su teroristi. Ne treba ih zvati džihadisti jer džihadist je zapravo kompliment kad tako nekoga nazivate već ga treba zvati pravim imenom, a to je terorist koji najgoru uslugu čine upravo onima koji su islamske vjeroispovjesti.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo