Skriveni računi na meti Ministarstva financija / Otkrivamo rekordni iznos na jednom štednom računu u Italiji!

Otkako je država od prvog siječnja uvela porez na kamatu, sve banke u Hrvatskoj, ali i u cijeloj EU, dužne su Ministrstvu financija dostaviti iznos kamate na koji hrvatski građani moraju platiti porez

29.4.2015.
22:38
VOYO logo

Porezne utaje postaju prioritet i Ministrstva financija. Ministar BorisLalovac najavio je to u utorak navečer u Sarajevu gdje je otkrio kako hrvatski građani na računima u inozemstvu imaju milijarde neporezivog i skrivenog novca.

Naime, otkako je država od prvog siječnja uvela porez na kamatu, sve banke u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europskoj uniji, dužne su Ministrstvu financija dostaviti iznos kamate na koji hrvatski građani moraju platiti porez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapanjujući su podaci da pojedini hrvatski građani imaju milijarde kuna na štednim računima u susjednim zemljama. Ono što sada radi Porezna uprava je da ispitiva porijeklo tog novca i svi oni će biti pozvani u poreznu da pokažu odakle im taj novac", rekao je Lalovac.

RTL Direkt otkriva najveći pojedinačni iznos koji se nalazi na računu nekog hrvatskog građanina. Riječ je o računu otvorenom u jednoj banci u susjednoj Italiji, na koji dosad nikakav porez nikome nije plaćen jer je štediša hrvatski rezident, a Hrvatska porez na kamatu niti je imala niti je za njegov račun znala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, prema podacima iz same banke, za glavnicu na tom hrvatskom računu lani je isplaćena kamata od čak 14 milijuna kuna.

Pa kad je tolika kamata kolika je onda glavnica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s hrvatskim financijskim stručnjacima uzeli smo procjenu da je prosječna kamata na štednju ovih godina oko 2 posto što nas dovodi da je iznos glavnice na tom samo jednom računu, samo jedne osobe, najmanje 700 milijuna kuna. Dosad potpuno neoporezivih i Poreznoj upravi potpuno nepoznatih 700 milijuna kuna ili oko 92 milijuna eura.

Ali ono što je najzanimljivije i o čemu zapravo govori ministar Lalovac jest da dotični štediša, hrvatski rezident, u Poreznoj upravi ima prijavljena mjesečna primanja od tek nekoliko tisuća kuna i stan u Zagrebu od 56 četvornih metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, prema najavama iz Ministarstva financija u skorije vrijeme štediša može očekivati da će mu na vrata pokucati službenici Ministarstva financija i zamoliti ga da objasni porijeklo svojih 700 milijuna. Ukoliko i on uopće zna da ih ima.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo