zloporaba oružja / U Srbiji legalno ili protuzakonito naoružano oko dva milijuna ljudi

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

U Srbiji je u tijeku tromjesečna kampanja za legaliziranje oružja, a za prvih mjesec i pol predano je 480 komada, oko 41.000 komada streljiva raznog kalibra te 264 bombe i eksplozivna sredstva

4.5.2015.
11:21
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

U Srbiji je registrirano oko milijun komada oružja, a grube procjene su da građani protuzakonito posjeduju od najmanje 200.000 pa do čak 900.000 komada nelegalnog malokalibarskog i lakog naoružanja, što bi značilo da je naoružano približno dva milijuna ljudi, piše u ponedjeljak beogradski tisak.

U Srbiji je u tijeku tromjesečna kampanja za legaliziranje oružja, a za prvih mjesec i pol predano je 480 komada, oko 41.000 komada streljiva raznog kalibra te 264 bombe i eksplozivna sredstva, a podnesena su ukupno 1.023 zahtjeva za legalizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanju legalizacije oružja podržala je Europska unija (EU) posredstvom Centra za kontrolu streljačkog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Europi (SEESAC), a financiranje je osigurano odlukom Vijeća EU.

Kako navode beogradske Večernje novosti, u SEESAC-u kažu da su od 2002., uz potporu EU, u regiji uspjeli smanjiti količinu neželjenog i prekomjernog lakog oružja i streljiva za oko 300.000 komada, a riječ je o pištoljima, revolverima, automatima, jurišnim puškama i strojnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešće žrtve su civili, žene i djeca, a stradaju u lokalnim sukobima, ali i u nesretnim slučajevima te u obiteljskom nasilju. Eliminiranje ilegalnog oružja pridonosi sigurnosti, premda ne treba zanemariti ni zloporabe oružja koje je u legalnom posjedu", upozorava Svetlana Đurđević Lukić, koja je u okviru Centra za istraživanje javnih politika provela analizu zloporabe oružja u posljednje dvije godine.

Po njezinim riječima, analiza oružanih incidenata i konfliktnih situacija pokazala je da se šest puta više koristi neregistrirano oružje, a kada bi se ono legaliziralo, počinitelji bi, zahvaljujući bazi podataka, bili brže otkriveni. Podaci potvrđuju kako je u analiziranim incidentima u kojima je oružje korišteno u kriminalnom kontekstu svega sedam posto (11 slučajeva) završilo smrtnim ishodom te da je više žrtava bilo kad je oružje korišteno u obiteljskom nasilju (12) i ubojstvima zbog svađa, novca i ljubomore (15). "To ruši našu predodžbu kako ‘običan građanin’ nema veze sa zloporabama oružja i da je ono prvenstveno vezano uz kriminal", ocjenjuje Đurđević Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanje prikupljanja oružja provode se širom regije, a Večernje novosti navode da je u Hrvatskoj od 2007. u tijeku trajna kampanja prikupljanja oružja i podizanja svijesti građana o opasnostima koje oružje nosi ili ih može prouzročiti.

U Crnoj Gori je trajna legalizacija izglasana početkom ove godine, kampanja je u pripremi, a vođenje kampanje izravno podupire SEESAC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt dobrovoljne predaje oružja na Kosovu pod nazivom "Oružje za razvoj" 2003. nije dao željene rezultate pa su procjene iz 2006. bile da je u opticaju najmanje oko 400.000 komada lakog oružja, a po novim procjenama i znatno više.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo