obrazovanje ključ razvoja / Pusić s iračkim predsjednikom o suradnji i borbi protiv terorizma

Image
Foto: AP Images

Ministrica Pusić istaknula je kako zbog svoje nedavne prošlosti Hrvatska u potpunosti razumije situaciju u Iraku te smatra da je 'Irak na prvoj liniji obrane, ne samo vlastite zemlje, nego i Europe'

4.5.2015.
12:32
AP Images
VOYO logo

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u ponedjeljak s iračkim predsjednikom Fuadom Masoumom s kojim je razgovarala o bilateralnoj suradnji i borbi protiv terorizma, priopćio je MVEP.

"Uvjeren sam da će naše dvije zemlje surađivati na područjima od gospodarstva do energetike", rekao je predsjednik Masoum. Govorio je također i o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Iraku te borbi protiv Islamske države, kao i naporima vlade za pomirbom unutar društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pusić istaknula je kako zbog svoje nedavne prošlosti Hrvatska u potpunosti razumije situaciju u Iraku te smatra da je "Irak na prvoj liniji obrane, ne samo vlastite zemlje, nego i Europe".

Ponovila je interes brojnih hrvatskih tvrtki za poslovanje u Iraku, na brojnim poslovima elektrifikacije, prehrambene i obrambene industrije te energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić je naglasila kako obje zemlje smatraju da je obrazovanje ključ razvoja te je ponudila stipendiju za mlade diplomate na poslijediplomskom specijalističkom studiju diplomacije. Taj je studij započeo s radom u rujnu prošle godine, a zajednički je projekt MVEP-a i zagrebačkog Sveučilišta.

Kasnije tijekom dana ministrica Pusić sastat će se u Bagdadu s ministrom obrane Halidom al-Obeidijem, ministrom unutarnjih poslova Muhamedom Salimom Al-Rahbanom te ministricom za ženska pitanja Bajan Nouri, nakon čega odlazi u Erbil gdje će se sastati s pokrajinskim vodstvom. Najavila je da će konkretnije razgovarati o nekim već započetim ili barem spomenutim projektima, koji se odnose na opremanje i pomoć snagama sigurnosti u Iraku, s ministrima obrane i unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niz hrvatskih tvtrki sudjeluje, ili je zainteresirano sudjelovati, od opremanja obućom i odjećom do obuke u organizaciji obrane i nadam se da ćemo se u tim segmentima približiti finaliziranju nekih već započetih pregovora o suradnji u zajedničkim projektima", rekla je Pusić nakon sastanka s iračkim predsjednikom.

Govoreći o borbi protiv terorizma kazala je kako ta prijetnja u ovom trenutku najviše ugrožava Irak i Siriju, ali da nitko na svijetu nije siguran od te globalne opasnosti zbog čega je formirana globalna protuteristička koalicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo