prvi put od 2007. godine / Konačno dobre vijesti: potrošnja raste osmi mjesec zaredom

Image
Foto: RTL

U Hrvatskoj je u ožujku promet u trgovini na malo realno porastao za 1,1 posto na godišnjoj razini, već osmi mjesec zaredom, a tako dugi niz rasta potrošnje nije zabilježen još od 2007. godine

4.5.2015.
14:06
RTL
VOYO logo

Državni zavod za statistiku objavio je u ponedjeljak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u ožujku, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 0,4, a realno 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je nešto sporiji rast nego u veljači, kada je potrošnja porasla 1,9 posto, što se i očekivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u ožujku za 1,2 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1 do 1,5 posto.

Tako je nastavljen višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je u 2014. godini samo u svibnju i srpnju zabilježen realni pad maloprodaje. Rast potrošnje osam mjeseci zaredom nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije početka recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sukladno našim predviđanjima, trgovina na malo u ožujku je nastavila s pozitivnim stopama realnog rasta već osmi mjesec zaredom", navode analitičari Raiffeisebank Austria u osvrtu na izvješća DZS-a.

Dodaju kako bi konačni podaci, koji će biti objavljeni idućega tjedna, mogli potvrditi da je u prvom tromjesečju promet u trgovini na malo porastao 1,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
Uz učinak baznog razdoblja i deflacijske pritiske, rastu prometa u trgovini na malo manjim dijelom doprinosi i rasterećenje neto plaća s novim izmjenama poreza na dohodak te nastavak solidnih pokazatelja u turizmu, navode analitičari RBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravaju, međutim, da su pozitivni učinci rasta raspoloživog dohotka uvelike ograničeni slabim tržištem rada, koje i dalje karakterizira niska stopa zaposlenosti i visoka stopa nezaposlenosti.

"Iako uz blažu stopu, predviđamo da će se proces razduživanja sektora stanovništva nastaviti i tijekom ove godine. Naime, raspoloživi podaci i očekivanja ne upućuju na početak snažnijeg i održivog oporavka koji bi vodio novom zapošljavanju i realno većem dohotku. Stoga bi na razini godine realni promet u trgovini na malo mogao ostvariti rast od 1,2 posto", zaključuju analitičari RBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine promet u trgovini na malo ojačao 0,4 posto, što je bio njegov prvi rast nakon dvije godine pada.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo