NAJGORE BITI MAMA U SOMALIJI / Norveška idealna zemlja za majke, Hrvatska kao Južna Koreja

Image
Foto: Thinkstock.com

Prema tzv. Mother Indexu, u Hrvatskoj jedna na 5200 žena umre od komplikacija povezanih s trudnoćom, prije pete godine umre 4,5 od 1000 djece, očekivano formalno školovanje traje 14,8 godina

5.5.2015.
13:12
Thinkstock.com
VOYO logo

Norveška je najbolja, a Somalija najgora zemlja za majke, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće organizacije Save the Children, u kojem je Hrvatska na 30. mjestu na listi 179 analiziranih država.

Norveška je s drugog mjesta 2014. skočila na prvo zahvaljujući ponajboljim rezultatima u svih pet pokazatelja: zdravlju majki i djece, pristupu školstvu te političkom i gospodarskom statusu žena.

Prema uvjetima u kojima žive majke i djeca, najgora zemlja je drugu godinu zaredom Somalija, u kojoj 15 posto djece ne doživi peti rođendan, stoji u izvješću te međunarodne organizacije za zaštitu i promicanje prava djece.

Hrvatska s Južnom Korejom dijeli 30. mjesto, a od zemalja u okruženju bolja je Slovenija na 15., dok je Srbija 35., Makedonija 37., Crna Gora 42., a BiH 54 na listi.

Prema tzv. Mother Indexu, u Hrvatskoj jedna na 5200 žena umre od komplikacija povezanih s trudnoćom, prije pete godine umre 4,5 od 1000 djece, očekivano formalno školovanje traje 14,8 godina, a na žene otpada 25,8 posto mjesta u vlasti na nacionalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europske zemlje uvjerljivo prednjače među prvih deset zemalja s najboljim uvjetima za život majki i djece: Norveška,Finska, Island, Danska, Švedska, Nizozemska, Španjolska, Njemačka, Australija i Belgija.

Posljednjih deset zemalja na listi, u izvješću za 2015., su većinom države zapadne i središnje Afrike: Somalija, Demokratska Republika Kongo, Srednjoafrička Republika, Mali, Niger, Gambija, Obala Bjelokosti, Čad, Burkina Faso te Haiti i Siera Leone.

U tim zemljama u prosjeku jedna od 30 žena umire od komplikacija povezanih s trudnoćom, a jedno od osmero djece umire prije petog rođendana, upozorava organizacija Save the Children.

"Prikupljeni podaci ukazuju na golemi jaz između bogatih i siromašnih zemalja i traže hitnu akciju kako bi se poboljšali zdravlje i životni uvjeti majki i njihove djece", kažu u udruzi.

Analiza također otkriva pogubnu ulogu ratova i loše vladavine za prilike u tim zemljama. Devet od jedanaest najlošijih su zemlje pogođene ratovima ili nestabilnošću, što znači da nisu u stanju osigurati ni najnužnije usluge za zadovoljavanje osnovnih potreba svojih građana, ističu u ovoj organizaciji za zaštitu prava djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo