predstavili svoju inicijativu / Mladi hrvatski liberali predlažu uvođenje školskih uniformi

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

'Uvođenjem uniformi u školama jačao bi se duh zajedništva i prevladavala diskriminacija učenika na temelju njihova socijalnog statusa', rekao je predsjednik Mladih hrvatskih liberala Toni Garac na konferenciji za novinare na splitskim Prokurativama

5.5.2015.
13:37
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Vodstvo Mladih hrvatskih liberala -  mladi HSLS-a u utorak je u Splitu predstavilo svoju inicijativu kojom predlažu uvođenje školskih uniformi za učenike u osnovnim školama, ali koje ne bi bile jednoobrazne nego bi se svakoj školi ostavila mogućnost da odluči o vlastitoj uniformi i njenom izgledu.

"Uvođenjem uniformi u školama jačao bi se duh zajedništva učenika i prevladavala diskriminacija učenika na temelju njihova socijalnog statusa", rekao je predsjednik Mladih hrvatskih liberala Toni Garac na konferenciji za novinare na splitskim Prokurativama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je kako će Mladi hrvatski liberali sljedećih mjeseci diljem Hrvatske organizirati javne tribine i okrugle stolove na kojima će se raspravljati o njihovoj ideji uvođenja školskih uniformi. "Želimo da se u široku javnu raspravu uključe stručnjaci, ravnatelji škola, učenici i njihovi roditelji, a nakon toga ćemo pokrenuti proceduru za donošenje zakona kojim bi se reguliralo uvođenje školskih uniformi. U proteklih tjedan dana na društvenoj mreži facebook prikupili smo 6.000 lajkova za ovu inicijativu", kazao je Garac.

Dodao je kako Mladi hrvatski liberali predlažu da se školske uniforme uvedu u osnovnim školama, a javna rasprava će pokazati postoji li zanimanje za njihovo uvođenje i u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niječno je odgovorio na novinarski upit je li ta inicijativa dio predizborne kampanje HSLS-a. "Ova inicijativa nije povezana s predstojećim parlamentarnim izbroima u Hrvatskoj, jer bi procedura uvođenja školskih uniformi trajala tri godine i mimo je predizbornih aktivnosti", kazao je Garac.

Odbacio je i tumačenja da bi uvođenje uniformi u škole podsjećalo na bivša totalitarna vremena unifikacije, istaknuvši da uniforme ne bi bile jednoobrazne kao nekadašnje plave kute. "Svakoj školi će se ostaviti mogućnost osmišljavanja vlastih uniformi za učenike, jer mi ne želimo od Hrvatske stvarati Sjevernu Koreju, nego slijedimo praksu kakva već postoji u zemljama EU, primjerice u Velikoj Britaniji", rekao je Garac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo