vlastita domovina maćeha? / Rekordan broj od 38 milijuna interno raseljenih u svijetu, Sirija i Ukrajina prednjače

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Samo u 2014. bilo je 11 milijuna novo raseljenih osoba, a 60 posto ih živi u pet zemalja: Iraku, Južnom Sudanu, Siriji, DR Kongo i Nigeriji

6.5.2015.
13:38
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Oko 38 milijuna osoba raseljeno je u vlastitoj zemlji zbog nasilja i internih sukoba, posebno u Siriji i Ukrajini, što predstavlja rekordnu brojku, piše u izvješću koje je u srijedu u Ženevi objavila norveška nevladina organizacija, Vijeće za raseljene (IDMC).

"Radi se o najlošijim brojkama vezanim uz osobe primorane na interno raseljavanje unazad jedne generacije, što dokazuje da smo potpuno zakazali u zaštiti nevinih civila", kazao je JanEgeland, glavni tajnik Norveškog vijeća za izbjeglice (NRC), kojeg je dio IDMC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tih 38 milijuna osoba jednako je stanovništvu tri velegrada - Londona, New Yorka i Pekinga, dodaje nevladina organizacija.

U odnosu na 2014. ta je brojka u porastu za 14,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u 2014. bilo je 11 milijuna novo raseljenih osoba, a 60 posto ih živi u pet zemalja: Iraku, Južnom Sudanu, Siriji, DR Kongo i Nigeriji. Konkretno to znači da je 2014. dnevno 30.000 osoba napustilo svoj dom.

Irački civili bili su najviše pogođeni unutarnjim raseljavanjem 2014., s najmanje 2,2 milijuna osoba koje su napustile svoje domove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje 40 posto sirijskog stanovništva, što je svjetski rekord, napustilo je svoje domove i pronašlo sklonište drugdje u zemlji. To predstavlja 7,6 milijuna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo