izaslanici govore o napretku / Porošenko upozorio na rastuću prijetnju šireg sukoba na istoku zemlje

Image
Foto: AP Images

Ukrajinska vojska ranije je izvijestila o smrti petorice vojnika u posljednja 24 sata, dok su proruski separatisti naveli da su tri pobunjenika ranjena u istom razdoblju u napadu ukrajinske strane

6.5.2015.
22:19
AP Images
VOYO logo

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko upozorio je u srijedu na rastuću prijetnju šireg sukoba na istoku zemlje, dok mirovni izaslanici govore o stanovitom napretku u primjeni sporazuma o primirju.

Ukrajinska vojska ranije je izvijestila o smrti petorice vojnika u posljednja 24 sata, dok su proruski separatisti naveli da su tri pobunjenika ranjena u istom razdoblju u napadu ukrajinske strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojave o žrtvama stižu svakodnevno, unatoč sporazumu potpisanom u veljači u glavnom gradu Bjelorusije Minsku o okončanju jednogodišnjeg sukoba koji je odnio više od 6000 života.

"Prijetnja šire vojne akcije ruskih terorističkih skupina ne samo da je prisutna, nego je sve veća", rekao je Porošenko na sastanku vijeća za sigurnost i obranu u Kijevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se više od 40.000 separatističkih boraca nalazi na pobunjenim teritorijima, a preko granice s Rusijom još 50.000 ruskih vojnika, stoji u priopćenju objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

No, optimističnijim tonom govorili su mirovni izaslanici na sastanku u Minsku o tome kako učvrstiti primirje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sastanak je bio konstruktivan, postavio je temelje za razgovore i donošenje odluka za stolom, a ne na bojištu", rekla je Heidi Tagliavini iz OESS-a.

Na sastanku su bili predstavnici Rusije, Ukrajine i proruskih separatista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski izaslanik Azamat Kulmuhametov rekao je da su razgovori "ozbiljan korak naprijed prema političkom rješenju" sukoba. "Ono što smo postigli danas učvrstit će primirje", istaknuo je.

Dodao je da se razgovaralo o administrativnim pitanjima kao što je isplata mirovina i ponovno otvaranje banaka na pobunjeničkim teritorijima na istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodne organizacije upozorile su na humanitarnu krizu u brojnim dijelovima pobunjenog istoka, gdje tisuće ranjivih skupina, uključujući starije osobe, zbog sukoba ne primaju socijalne naknade.

Predstavnik Kijeva, bivši predsjednik Leonid Kučma naglasio je potrebu potpune primjene prekida vatre. "Za nas je danas najvažnija stvar potpuno primirje", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo