sjednica vlade / Ante Gotovina i Mladen Markač u Milanovićevom odboru za Oluju

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je i prijedlog odluke o središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

7.5.2015.
7:12
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je prijedlog akcijskog plana za provedbu Odluke o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima kako bi se smanjili troškovi njihovog poslovanja.

Vlada bi ujedno trebala donijeti i odluku o osnivanju povjerenstva, na čelu s ministrom uprave Arsenom Baukom, za provedbu racionalizacije toga sustava i time početi provedbu svoje odluke od prije dva tjedna prema kojoj se broj agencija, radi ušteda, do kraja godine trebao smanjiti s 57 na 48.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Akcijskom planu, Državni zavod za zaštitu prirode spojio bi se s Agencijom za zaštitu okoliša, a Hrvatski zavod za norme i Hrvatska akreditacijska agencija s Državnim zavodom za mjeriteljstvo.

Hrvatski mjeriteljski institut ide u Institut Ruđer Bošković, Agencija za strukovno obrazovanje integrira se s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a Agencija za znanost i visoko obrazovanje integrira se u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Agencija za regionalni razvoj spaja se sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Agencija za vodne putove postaje dio Hrvatskih voda, a Hrvatska agencija za hranu spaja se s Hrvatskim veterinarskim institutom.

Tim bi se spajanjima, procjenjuje se, u 2016. godini troškovi poslovanja agencija smanjili ukupno za 24,35 milijuna kuna, a najviše, 10 milijuna kuna, pripajanjem Agencije za vodne putove Hrvatskim vodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ministri su se složili i s osnivanjem Odbora za središnje obilježavanje 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odnosno 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

"Odbor osnovamo na prijedlog predsjednice RH. Operacija Oluja se provodila na velikom teritoriju Hrvatske, na terenu smo pokazali da smo pobjednička vojska", kazao je ministar obrane Ante Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"15 godina je trajala pravna bitka u kojoj smo dokazali da su naši časnici nevini. Smatramo da ovu obljetnicu treba dostojanstveno proslaviti", dodao je.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović je rekao kako se nakon toga mora osnovati i organizacijski odbor koji će provesti ono što dogovori danas osnovana skupina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada mora na kraju donijeti, ona je zadužena za to. Budući da ste jedan od zapovjednika, vjerujem da će to biti u dobrim rukama", istaknuo je premijer.

Prema prijedlogu odluke, članovi odbora bili bi predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar branitelja Predrag Matić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Drago Lovrić, te četiri umirovljena generala, sudionika Oluje - stožerni general Petar Stipetić, general pukovnik Ante Gotovina, general pukovnik Mladen Markač i general pukovnik Marijan Mareković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženo 'podržavljenje' Sveučilišta Sjever

Vlada je sa sjednice u četvrtak u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na državu, a premijer Zoran Milanović ocijenio je to dobrom odlukom za Koprivnicu, koja bi postala sveučilišnim gradom.

Sveučilište Sjever trenutačno ima status privatnog sveučilišta koje je u vlasnišvu gradova Koprivnice i Varaždina, a predloženim zakonom osnivačka prava prenijela bi se na Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za to je u proračunu već osigurano 5 milijuna kuna, te u svakoj od sljedeće dvije godine nešto više od 10 milijuna kuna", izvjestio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Milanović to smatra dobrom odlukom. "To će od Koprivnice, kao značajnog grada u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, učiniti svečilišni grad. Znam da to zvuči jako ambiciozno, ali bez ambicije nema ničega, a temelji već postoje", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada predlaže donošenje zakona po hitnom postupku kako bi se omogućilo da Sveučilište Sjever postane javno sveučilište, što je nužan preduvjet za njegovo redovito financiranje sredstvima iz proračuna.

Sadašnje Sveučilište Sjever izvodi 11 studijskih programa, od kojih jedan na biomedicinskom području, četiri na društvenom, pet tehničkom i jedan studijski program na umjetničkom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo