OGLAS

JOSIP KLEMM U RTL DIREKTU: / 'Zamislite kad se ratne postrojbe postroje i kažu što imaju reći ovoj vladi'

'I hrvatski branitelji i ja smatramo da je nakon 200 dana hrvatski premijer trebao smoći snage i hrabrosti da se susretne s hrvatskim braniteljima', rekao je Klemm

7.5.2015.
22:19
VOYO logo

Točno je 200 dana otkako u šatoru u Savskoj prosvjeduje grupa branitelja tražeći ostavku ministra Freda Matića i njegovih suradnika. Istodobno je danas istekao i ultimatum koji su šatoraši dali Vladi i premijeru Zoranu Milanoviću da ih primi i da se  očituje o njihovim zahtjevima. Milanović ih nije primio, a Matić ultimatume ne prihvaća, ostavku ne daje i prosvjednicima poručuje da se strpe do izbora.  

Ultimatum Vladi je upućen s prosvjednog skupa protekle subote, a jedan od vođa toga prosvjeda Josip Klemm izjavio je da se premijer do četvrtka izjasni hoće li ih primiti, inače će branitelji iskoristiti sva raspoloživa demokratska sredstva da ostvare svoja prava. Ako žele rat, imat će ga", kazao je Klemm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok je istekao, a kakav se sad to rat sprema pitao je Zoran Šprajc Josipa Klemma u studiju RTL Direkta.

"Svim demokratskim sredstvima ćemo se boriti. I hrvatski branitelji i ja smatramo da je nakon 200 dana hrvatski premijer trebao smoći snage i hrabrosti da se susretne s hrvatskim braniteljima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, teške riječi padaju u tim vašim zahtjevima. Glogoški je najavio nekakav pohod na Markov trg i kazao je da će onda premijeru Milanoviću zvižduci biti najmanji problem?

"Zamislite, 200 dana hrvatski premijer nema vremena za hrvatske branitelje. On je vođa hrvatskog naroda, demokratski izabran, ali mora odgovarati hrvatskom narodu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On upućuje na resornog ministra s kojim vi ne želite razgovarati.

"Mi želimo razgovarati s premijerom, zajedno s njegovim ministrom, zamjenicom i pomoćnikom i to zato što smo nekoliko godina razgovarali s ministrom Matićem, ali nije donijelo ploda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Ali, teško je razgovarati jer s vaše strane stižu žestoke poruke. Pozivate na demokratska sredstva, ali se iza toga naslućuju žešće prijetnje, ultimatume postavljate... Teško da je to dobar početak za nekakav razgovor.

"U najavi ste rekli da se radi o grupi hrvatskih branitelja. Radi se ne samo o grupi branitelja, nego i obiteljima i sve su braniteljske skupine zastupljene. Ovdje nisu samo Klemm i Glogoški. Nekoliko puta sam rekao, neka Matić od tisuću udruga kaže 20 koje njega podržavaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ste dobro rekli, postoje tisuće udruga pa je teško za Vas ili Glogoškog da ste predstavnici svih branitelja. A s druge strane imamo legitimno izabranu vladu.

"Dobro ste postavili pitanje. Ministar Fred Matić zna kako su udruge organizirane, zna da postoji 46 udruga na državnoj razini, sastali smo se i temeljem naših odluka smo dali Glogoškom da nas predstavlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvažavate li činjenicu da je ovu hrvatsku vladu, kao i ministra, izabrao narod na legitimnim demokratskim izborima.

"Ovo je vlada izabrana od hrvatskog naroda i sigurno da joj dajemo potporu. No ne znači da ne može razgovarati s braniteljima, blokiranima, doktorima, Udrugom Franak. S kim onda razgovaraju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što vi zapravo uopće tražite, nikome nije jasno koji je konkretano vaš zahtjev osim ostavke ministra Freda Matića a sada i cijele Vlade?

"Onaj tko treba znati, zna što branitelji traže. Klemm i Glogoški ne traže povećanje primanja za hrvatske branitelje. Znate da su samo od ove vlade skinute mirovine za 10 posto. Ali, u našim zahtjevima nikad niste čuli da tražimo povrat tih sredstava. Borimo se za branitelje koji su ostali razvojačeni, kojima je vlada od minimalnih primanja od 1090 kuna skinula na 800 kuna. Najveća povreda je to što su ti branitelji iz Ministarstva branitelja prebačeni u socijalu. Ne samo da su im uzeti novci, već i srce".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aludira se da ste bliski HDZ-u i da pušete u njihova jedra.

"Kako bi što brže riješili najlakše je bilo prebaciti da smo od Milana Bandića, HDZ-a ili neke druge stranke. Možda smo i od Ive Josipovića. Ako sada s povijesne distance znamo da premijer i bivši predsjednik nisu razgovarali, onda smo sigurno Josipovićevi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Josip Klemm

Predbacuje vam se da zapravo  političkom gungulom želite i sebe zaštiti od kaznenog progona , protiv vas se vode dvije istrage zbog utaje poreza hrvatskoj državi od kojega se eto plaćaju i sva prava vaših kolega branitelja?

"Josip Klemm je prije godinu dana jasno rekao - za sve što sam napravio osjećam se krivim. Ako sam oštetio svoju vlastitu firmu, drago mi je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ultimatum je danas istekao. Što ćete sada napraviti? Najavljuje se prosvjed na Markovom trgu.

"Pa do 30. svibnja imamo još vremena. Moram reći da hrvatski branitelji još uvijek nisu dignuti, nisu dignute ratne postrojbe i specijalne policije i gardijskih brigada, nego zajedno s građanima želimo samo dobro ovoj državi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi sad opet de facto prijetite vladi. Govorite o dizanju postrojbi. Što znači to dizanje? To zvuči jako pučistički.

"Na demokratski način je dobro. Zamislite kad se ratne postrojbe postroje i kažu što imaju reći ovoj vladi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo