dotupne javnosti, ali ne u cijelosti / Imovinske kartice opet na webu, ali o kreditima i bračnom stanju dužnosnika ipak nećemo znati

Imovinske kartice državnih dužnosnika ponovno su dostupne javnosti, no ne u cijelosti. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na svoju je internetsku stranicu vratilo samo dio podataka o njihovoj imovini, bez onih čije je skidanje tražila Agencija za zaštitu osobnih podataka. U SDP-u najavljuju da će zakon mijenjati već idućeg tjedna i kritiziraju obje institucije da su problem stvorile ni iz čega

8.5.2015.
18:40
VOYO logo

Imovinske kartice ponovno su dostupne, no bez bračnog statusa dužnosnika, broja djece, podataka o plaćama prije dužnosti i banaka kod kojih su dizali kredite. I tako, kažu u Povjerenstvu, ostaje do daljnjeg.

"Neće biti i nadalje objavljeni podaci koje je u samom rješenju Agencija za zaštitu osobnih podataka zabranila objaviti Povjerenstvu. Do okončanja upravnog spora ili nekih drugih relevantnih okolnosti, ti podaci neće biti dostupni", kaže Davorin Ivanjek, član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Zamjenica ravnatelja Agencije, koju je zajedno sa šefom Vlada odlučila smijeniti, i dalje tvrdi - nisu prekoračili ovlasti.

"Mi smo rješenje zaista donijeli na osnovu zakona i slijedeći praksu ostakih europskih zemalja. Ustvari, onog trenutka kad su se maknule te kartice, onda se sve to pretvorilo u političko pitanje i krenuo je politički pritisak", kaže Dubravka Dolenc, zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka.

U SDP-u najavljuju da će idućeg tjedna po hitnom postupku mijenjati zakon kako bi se kartice vratile na staro. Krivnju prebacuju na obje institucije i tvrde da kartice nije trebalo micati s interneta.

"Zato sam svakim danom sve više uvjeren da je to bio određeni igrokaz da bi netko sebi donio malo medijske slave, koja je nažalost koštala i neke ljude. A i do toga da u Saboru moramo mijenjati zakon da bismo do kraja razjasnili problem jer smo optuženi da nešto sakrivamo", kaže Igor Dragovan, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Ta optužba, ako se oporbu pita, i dalje stoji.

"Posebno je čudno to što se mijenjaju ljudi i mijenja zakon. Dakle, šalje se poruka da oni koji su radili po zakonu, zato što nisu slušali političke naputke, trebaju biti smijenjeni", kaže HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković.

Za ljude koje je vladajuća većina sama predložila, sada više nema biranih riječi.

"Primaju masne plaće za to, i u Povjerenstvu i u Agenciji, birao ih je Sabor, morali bi biti prema građanima puno odgovorniji, a ne ponašati se 'sliku svoju ljubim na televiziji'", kaže Dragovan.

A javnost i dalje čeka uvid u imovinsko stanje dužnosnika kakvo je imala prije ovog igrokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo