SPORNA POZAJMICA / Picula prijavljen zbog štetnog ugovora

Image
Foto: PIXSELL

Policija je Piculu prijavila jer je Velika Gorica lokalnoj televiziji TVG odobrila pozajmicu od 676 tisuća kuna koja nije vraćena.

17.2.2010.
13:17
PIXSELL
VOYO logo

VELIKA GORICA - Bivšega velikogoričkoga gradonačelnika Tonina Piculu (SDP) policija je osumnjičila da je nesavjesnim radom oštetio gradski proračun za 676.000 kuna, koliko je posudio Televiziji Velikoj Gorici (TVG), koja novac do danas nije vratila.

Piculu policija sumnjiči i da je poticao bivšeg direktora velikogoričke gradske tvrtke Vodoopskrbe da TVG-u posudi pola milijuna kuna, što također još nije vraćeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija tvrdi da je Picula, nakon osnutka TVG-a, u kojemu grad ima 23,25 posto udjela, direktora te nove televizijske postaje uputio da od Gradskog poglavarstva zatraži kratkoročnu pozajmicu. On je to 5. veljače prošle godine i učinio, a zatim je Gradsko poglavarstvo odobrilo pozajmicu od 676.000 kuna na rok od šest mjeseci. Novac je TVG-u isplaćen pet dana poslije, no kako pozajmica do danas nije vraćena, policija smatra da je za tu svotu oštećen velikogorički gradski proračun.

Bivšega gradonačelnika sedmog po veličini grada u Hrvatskoj u tom se slučaju tereti za nesavjesni rad u službi jer je postupao suprotno odredbi Zakona o proračunu kojom je propisano korištenje proračunskog novca po načelima dobroga financijskog upravljanja, a posebno u skladu s načelima ekonomičnosti, učinkovitosti i djelatnosti. Za nesavjesni rad u službi Kaznenim zakonom propisana je novčana kazna ili zatvorska kazna do tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Piculu se tereti i da je kao odgovorna osoba Skupštine društva TVG-a uputio direktora TVG-a da pola milijuna kuna zatraži i od gradske tvrtke Vodoopskrbe. Na njegov je poticaj, sumnja policija, tadašnji direktor Vodoopskrbe odobrio pozajmicu, također na rok od pola godine. Pozajmica je isplaćena 9. ožujka prošle godine, no do danas nije vraćena.

Protiv bivšeg direktora te tvrtke podnesena je kaznena prijava zbog sklapanja štetnog ugovora, a protiv Picule, inače i saborskog zastupnika, prijava za poticanje na to kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor TVG-a Alen Konjević još je prošlog ljeta izjavio da TVG nema novca za povrat duga, a novoizabrani velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić (HDZ) već tada je u medijima najavio da će radi zaštite interesa grada podnijeti kaznene prijave u slučaju nevraćanja pozajmica. No, iz Ravnateljstva policije priopćili su da je kriminalističko istraživanje provedeno na temelju anonimne prijave protiv bivšega gradonačelnika koji nije bio dostupan za izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo