SJEĆANJE NA ŽRTVE RATA / Traže pravdu zbog granatiranja vukovarske bolnice

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv ukupno 19 časnika bivše JNA.

18.11.2011.
7:14
VOYO logo

Kaznene prijave protiv 19 bivših časnika JNA, predvođenih generalom Veljkom Kadijevićem, podnijeta je zbog granatiranja vukovarske bolnice 1991. koja je uredno radila dok je na Vukovar padalo i više od 700 granata na dan.

Od 427 žrtava, jedna ruža na grobu i za Antina sina Zlatka, zvanog Brzi koji je za vrijeme rata bio vozač vukovarske bolnice, a na kraju su ga pogubili na Ovčari.

I dvadeset godina poslije, teško mu je, kao i na dan kada je primio vijest o smrti sina. Njegov je sin Zlatko, kaže, dovozio ranjene u bolnicu, spašavao tuđe živote, ali svoj je izgubio.

Zlatkova je slika u Muzeju ratne vukovarske bolnice, među još sedamnaest kolega koji su ubijeni nakon pada Vukovara.

Rad u vukovarskoj bolnici izvršavao se redovno i pod svim mogućim uvjetima, kao i pod paljbom te više od 700 granata na dan. Iako je bilo teško, 4000 ranjenih, većinom civila je dobilo skrb. Stizalo ih je u prosjeku tridesetak na dan, a hodnici bolnice bili su krcati krevetima s ranjenima. Najmlađem je pacijentu bilo 6 mjeseci, a ranjene djece bilo je 86.

Liječnike ratne bolnice Vukovar smrt je svakodnevno okruživala, a oni su radili i živjeli u podrumu s pacijentima. Doktor Zoran Aleksijević kaže, da se kao mladi specijalizant šokirao ozljedama od granata za koje nisu imali koga pitati i gdje pročitati kako se nositi s tim. Imali su tek jednu malu operacijsku dvoranu, no ipak su izvršili 1000 operacija.

Nisu pitali za uniformu te su sve ranjenike jednako tretirali, pa i kada su, dva tjedna pred ulazak JNA u bolnicu, bili na pola kriške kruha te pola litre vode za piće i higijenu.

Okupatori su pod vodstvom Šljivančanina 20. studenog iz bolnice izveli 46 ranjenih, djelatnika i civila. Dvijesto ih je ubijeno na Ovčari, a za 67 se još traga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su ratni liječnici u srijedu podnijeli kaznenu prijavu protiv 19 osoba iz tadašnje JNA. Očekuju pravdu jer su namjerno uništavali vukovarsku bolnicu, ubijali ranjene i kršili sve konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo