KAKO NASTAJU SOLARNE OLUJE? / Spektakularne snimke Sunca

NASA-in satelit poslao je prve fotografije Sunca ultravisoke rezolucije. Znanstvenici tvrde da su već došli do spozanja koje će promijeniti dosadašnja saznanja o zvijezdi usred našeg planetarnog sustava.

22.4.2010.
8:11
VOYO logo

NASA je objavila prve snimke Sunca visoke rezolucije snimljene iz novog satelita za koje znanstvenici tvrde da će uvelike promijeniti naša dosadašnja sazanja o zvijezdi usred našeg planetarnog sustava. 

Na snimkama se vide goleme erupcije plinova, a NASA-ini istraživači uključeni u projekt tvrde da će nova sazanja biti revolucionarna za znanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solar Dynamics Observatory (SDO) lansiran je 11. veljače i trebao bi pomoći u predviđanju solarnih oluja. Ovo su njegove prve fotografije Sunca ultravisoke razlučivosti.

Petogodišnja misija satelita je istražiti magnetsko polje Sunca i način stvaranja solarnog vjetra, solarnih baklji i drugih, dosad još neviđenih, solarnih pojava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te "svemirske vremenske pojave" mogu utjecati na komunikacijske i druge tehnološke sustave na Zemlji. Znanstvenicima će pomoći u predviđanju vremenskih uvjeta u svemiru i tako olakšati posao astronautima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo