crni scenarij / BDP u malom rastu, stiže nova recesija!

Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku bruto domaći proizvod porastao je u trećem kvartalu samo za 0.6 posto, što je veliko razočaranje jer očekivani rast je bio jedan do dva posto. Prema najcrnijim scenarijima, Hrvatska tone u još dublju krizu.

25.11.2011.
18:16
VOYO logo

Turistička sezona je prošla odlično, obarali su se rekordi, stiglo je oko pola milijuna turista više nego lani koji su trebali spasiti hrvatsko gospodarstvo.

No, ni sezona nije pomogla. U trećem kvartalu bruto domaći proizvod je realno veći za 0.6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Iako u plusu, to je pad u odnosu na prethodni kvartal, koji je trebao biti recesijska prekretnica.

"Zapravo možemo očekivati stagnaciju i ulazak u neku fazu blage recesije u zadnjem kvartalu, pa vjerojatno i u prvom tromjesečju sljedeće godine, tako da možemo govoriti i o nekoj vrsti dugoročne stagnacije u koju Hrvatska ulazi", rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Iz vlade i oporbu, suprotna tumačenja statistike. Dok je jednima 0.6 posto rast, drugima je značajan pad.

"Jer očito da se naše gospodarstvo okreće prema izvozu, naravno tu je i rast potrošnje, a učinak turizma je dobar pokazatelj da se dobro držimo. U daljnjoj godini možemo očekivati oporavak", optimistično je zaključio Đuro Popijač.

No, s njim se naravno ne slažu u SDP-u.

"Rast u trećem kvartalu je bitno manji od očekivanog. S obzirom na odličnu turističku sezonu doista smo mogli očekivati više", rekao je SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

Vlada je na ljeto očekivala rast od 1.5 posto, no optimistične najave za Hrvatsku otad su srezali Međunarodni monetarni fond, Europska komisija i Europska banka za obnovu i razvoj.

"Bez obzira što će se statistički pokazati da izlazimo iz recesije, zabrinjavajuća je niska stopa rasta, koja je apsolutno nedovoljna za bilo kakav oporavak", izjavio je i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ni iduću godinu nije realno očekivati rast veći od jedan posto i to će teško promijeniti bilo kakva turistička sezona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo