JAJAŠCA NA BACANJE / Jajima protiv Milinovića

Image

Udruge koje se protive Milinovićevu zakonu o umjetnoj oplodnji diljem Hrvatske ostavljaju jaja uz poruku "Moja jajašca nisu za bacanje".

14.5.2010.
12:29
VOYO logo

ZAGREB - "Ministre, moja jajašca nisu za bacanje" natpis je koji stoji na stotinama jaja ostavljenima na javnim mjestima u hrvatskim gradovima. Nekoliko takvih jaja je u petak ujutro osvanulo i ispred Ministarstva zdravstva.

Akcija je to Udruge Roda i inicijativa Građani protiv MO zakona koja je pokrenuta u četvrtak navečer, dan prije nego što je Milinović predstavio rezultate nakon prvih šest mjeseci primjene novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad se u akciju uključilo više od tisuću građana, a neki od njih su se inicijativi pridružili i u SAD-u.

Ministar zdravstva pak ne odustaje i na Plitvicama je predstavio rezultate prema kojima je broj trudnoća gotovo isti kao i prije zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljan sam rezultatima ali možemo i moramo i bolje kako bi za godinu dana imali manje parova koji odlaze na liječenje neplodnosti u inozemstvo", rekao je Milinović dodajući kako bi broj ostvarenih trudnoća bio i za 30-40 veći da su centri imali vremena za prilagodbu.

Ministarstvo zdravstva je u prošloj godini, nakon što 20 godina nije ništa ulagano u to područje medicine, uložilo 7 milijuna eura u eudakaciju stručnjaka, nabavku nove opreme te novi način plaćanja postupaka oplodnje, pri čemu je Hrvatska, naglasio je, jedina zemlja u kojoj šest postupaka pacijentici pokriva HZZO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj trudnoća je možda isti ali nas brine što nisu poštovane sve metode koje su uobičajena praksa u cijeloj Europi, a to je da nije ograničena oplodnja jajnih stanica na tri i zabranjeno zamrzavanje zametaka, jer bi se ukidanjem tih odredbi godišnje rodilo 150-ero djece više", kazala je izvršna direktorica Udruge Roda Ivana Zanze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo