BOLNA TEMA POVJESNIČARIMA / Josipović odao počast žrtvama na Bleiburgu

Image

Josipović je prije Bleiburga posjetio i masovnu grobnicu u Teznom kod Maribora. Zastupnik Milorad Pupovac i predstavnici Saveza antifašističkih boraca su odbili otići u Bleiburg.

20.6.2010.
12:59
VOYO logo

BLEIBURG - Predsjednik Republike Ivo Josipović položio je vijenac i zapalio svijeće kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju, odavši počast žrtvama stradalima u tragičnim događanjima iz svibnja 1945. godine.

Josipović je prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio bleiburško polje iako su premijeri Račan, Sanader i Kosor dolazili u Bleiburg. On se na spomen području zadržao desetak minuta, no to je bilo dovoljno preživjelim pripadnicima da ga srdačno dočekaju i da mu zahvale na dolasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja je želja da se priča iz Drugog svjetskog rata zaokruži, da se prijepor koji postoji unutar korpusa ne samo hrvatskog naroda, nego i hrvatske države, na neki način stavi u okvire povijesne istine i humanizma, odnosno prava svakoga na svoj grob", naglasio je predsjednik Republike.

Izrazio je zadovoljstvo što su mu se pridružili i prijatelji antifašisti kao i pripadnici manjinskih naroda te, kako je kazao, tako pokazali snagu pobjednika koji prepoznaje i stradanje onih koji su bili na drugoj strani u ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prvi hrvatski predsjednik koji je odao počast nevinim žrtvama na Bleiburškom polju, Josipović je izrazio nadu da će se ovim činom zaokružiti jedna bolna tema iz hrvatske prošlosti kako bismo se kao moderna zemlja, utemeljena na antifašizmu i Domovinskom ratu, okrenuli budućnosti.

Na Bleiburško polje su se u svibnju 1945. godine, nakon pobjede jugoslavenske partizanske vojske, povukle tisuće vojnika NDH i hrvatskih civila, nadajući se predaji savezničkim snagama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vraćeni su i predani jugoslavenskim komunističkim vlastima te ih je velik dio ubijen na tzv. križnim putovima, a samo manji dio stradao je na samom Bleiburškom polju.

Na novinarsko pitanje hoće li i iduće godine doći na Bleiburg, Josipović je rekao da nije riječ o tradiciji, već o tome da se "politički ova priča zaključi i prepusti povjesničarima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna Josipovićeva destinacija je zapravo bila masovna grobnica u Teznom kod Maribora gdje je stradalo ko 18 tisuća Hrvata 1945. godine. U Teznom su s Josipovićem bili i predstavnici antifašista, romske nacionalne manjine, Savjeta branitelja, u ime Vlade RH ministar uprave Davorin Mlakar te Sabora saborski zastupnik Nenad Stazić.

Većina predstavnika Saveza antifašističkih boraca, kao i predstavnici srpske manjine na čelu sa saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem, nisu nakon Teznog produžili za Bleiburg, jer, kako su rekli novinarima, nemaju tamo što tražiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo