REFERENDUM DAO KRILA / Ekskluzivno: Milanović nakon mjesec dana na vlasti!

Novi hrvatski premijer gostovao je u emisiji RTL Danas gdje je u ekskluzivnom intervjuu otkrio sve o novim zakonima i mjerama Vlade, rezultatima referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te se prisjetio svojih prvih mjesec dana na vlasti.

23.1.2012.
17:51
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović gostovao je u RTL-u Danas točno mjesec dana od stupanja na dužnost. Njegova Vlada već je "digla prašinu" svojim najavama i odluka, a sada je spremna i za nove teške korake nošena rezultatima referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju po kojima je 66 posto građana za ulazak bez obzira na mali odaziv. Premijer je otkrio sve o novim zakonima i mjerama Vlade, rezultatima referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te se prisjetio svojih prvih mjesec dana na vlasti.

1. Kako komentirate rezultate referenduma po regijama? Krajnji sjever za, a krajnji jug protiv?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odaziv je bio 47% na teritoriju Hrvatske, ali kad vidimo da u Hrvatskoj ima jednako birača nego stanovnika, onda je realan odaziv nešto veći, ali morat ćemo raditi popise birače. Stanovništvo u prostorima u Hrvatskoj koji su teritorijalno blizu Europskoj uniji su više glasovali za, dok su oni koji su dalje više glasovali protiv.

2. Građani, ali i bivša premijerka rekli su jutros da im je nešto drukčije - a vama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga ne, bilo bi patetično kad bih to rekao. Jučer su mi svi čestitali iako možda nisam prvi kojem bi trebali čestitati. Svi smo napravili nešto što vjerujemo da je dobro za Hrvatsku. Oni koji su najsposobniji u EU će imati prostora za dokazivanje. Oni koji su u težoj situaciji bar će biti na sigurnom.

3. Rezultatom ste zadovoljni, rekli ste i sinoć, jeste li u bilo kojem trenutku sumnjali u uspjeh referenduma?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam vjerovao da će referendum proći. Prošao je s dvije trećine izašlih.

4. Slab odaziv analitičari ocjenjuju i nedostatkom vjere u institucije i političare uopće - slažete li se s takvom ocjenom i kako to promijeniti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi institucije još gradimo, tražimo se, eksprimentiramo, a ima i zamora materijala. Mi u svojoj povijesti nacije nikad nismo odlučivali o svojoj sudbini. Ovo je prvi put da nakon desetogodišnjeg procesa ulazimo u zajednicu svojom voljom. Ova zajednica je najzahtjevnija kompozicija koju je čovjek ikad osmišljena. To je prostor za najbolje.

5. U ovo doba prije točno mjesec dana preuzeli ste vlast, ali već tada ste sami definirali da nemate sto dana poštede - što ste dakle napravili u mjesec dana u Banskim dvorima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Regulatorne stvari, uredbe, ustroji i naravno rad na proračunu. Mi moramo puno prije zakonskog roka donijeti proračun. To će biti manji proračun nego dosad. To je nešto što moramo napraviti zbog međunarodnog statusa zemlje. Mi smo vlast hrvatskih građana i moramo poduzimati mjere koje su Hrvatskoj nedostajale zadnje dvije godine.

6. Od onih pedeset dana koje ste spominjali nakon izbora za preuzimanje, ostalo je još dvadeset - hoće li vam to biti dovoljno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuli ste sve. PDV 25% kao jamac sigurnijeg punjenja proračuna. Moramo pokrenuti investicije ili će potrošnja zaostati. S druge strane, oni koji će biti pogođeni ovim PDV-om, a to su građani manje platežne moći, imat će zato veće olakšice. Od toga će opipljive koristi imati ljudi s plaćama do osam tisuća kuna. Oslobođenje na doprinose za novozaposlene, međustope na osjetljivije proizvode poput dječje hrane... Nikakva velika čarolija, ali nešto moramo pokušati napraviti.

7. Za što će biti iskorišten taj novac?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sve. Mirovine, zdravstvena zaštita, socijalni plasmani, mirovine branitelja....sve po malo. nadamo se da će biti dovoljno. Čitava ta štednja nema smisla. Nikoga nećemo uvjeriti da valjamo samo ako štedimo, zbog štednje se moraju vidjeti rezultati. To je moguće samo s rastom. Država mora vraćati dug".

8. Postoji li konkretan plan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država ne otvara radna mjesta nego pokreće investicijski ciklus. Energetika, željeznice...tu vidimo taj prostor. Tu je bio strahovit pad".

9. Što biste odgovorili onima koji to nazivaju vašim haračem - kao onomad porez na isplate Kosoričinim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dira nas svaka kritika, ali me ne baca u komu. Opozicija mora raditi svoj posao. Mora kritizirati. Kritiziraju nas i radi programa uvida o stanju u ministarstvima i javnim poduzećima. Ako nešto košta pet milijuna kuna, a moguće uštede su sto milijuna kuna, onda je to isplativo. Ako to radi više firmi, a ne jedna, onda vas ne mogu optužiti da nekoga favorizirate. To je novac koji je u ovoj situaciji prevelik.

10. Hoćete li se sastati s Jadrankom Kosor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama treba jasan uvid gdje su moguće uštede. Što se tiče tog sastanka, to može biti neformalno ili u mom uredu, ali ono bi trebalo biti u Saboru gdje opozicija djeluje javno. Ne želim ponižavati ni od sebe odgurivati gospođu Kosor, ali isto tako ne želim sudjelovati u kampanji HDZ-a za predsjednika stranke.

11. Kako komentirate kritike da ste usvojili politiku odlučnog možda - kad god bi neki ministar nešto najavio vi biste na neki način to ublažili? Npr. registar branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nesporazum. Vrlo jasno je rečeno - registar branitelja će se objaviti u sljedećim elementima - ime i prezime i osnovni podaci. Ratni put vjerojatno nećemo objaviti, ali će biti dostupno određenim službenim organima države. To je naše obećanje i to nikome ne smeta. Nismo odstupali od svoje odluke. Vlada je život, svakodnevan. Greške su moguće, ali moramo raditi. Možda ću i ja nekad pogriješiti i možda će mene netko poklopiti. Pokušavamo raditi, ne smijemo stajati".

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo