dobra vijest za mališane / Proces posvajanja uskoro brži i lakši!

Čak četiri godine djeca u domovima čekaju na priliku za novu obitelj. No, tromi sustav u kojemu se između centara za socijalnu skrb i sudova još pišu pisma i čekaju dopisi tek treba promijeniti. Do kraja godine, obećava nova vlast , zaživjet će registar posvajatelja, a djeca dobiti novu šansu.

30.1.2012.
19:52
VOYO logo

Svoj san Diana je ostvarila kad je prije pet godina posvojila 3-godišnju djevojčicu. No, put je bio dug.

"Sigurno nitko nije bio sretniji nego što smo bili mi kad smo doveli svoju kćer prvi puta kući i prvi put je stavili spavati,  čitali joj priču, kupali je i da je netko uopće odlučio izabrati mene pokraj svih drugih i dat meni priliku da budem mama", prepričala je Diana Topcic-Rosenberg, predsjednica Udruge Adopta.

Svoju priliku sada čeka oko 3 tisuće mališana u Hrvatskoj, dok im centri za socijalnu skrb i sudovi raspetljavaju budućnost. No, manje od 10 posto ima ih pravno čiste papire. Biološkim se roditeljima i dalje daje više prava nego djeci.

„Definitivno jedan poziv u tri mjeseca nije skrb o djetetu, to je nešto puno više od toga i možda bi to trebalo razmotrit u zakonu da možda počet da inicijativa ide od ljudi iz domova“, izjavila je ministrica Milanka Opačić.

U domovima djeca u prosjeku ostaju četiri godine. To, kažu, hitno treba mijenjati.

„Potrebno je promijeniti da prosječna duljina boravka djeteta u domu, pogotovo za ovu najmlađu, najranjiviju skupinu djece, bude negdje do 6 mjeseci“, objasnila je pomoćnica ministrice socijalne politike Jasna Ćurković Kelava.

Temelj je baza podataka, koja još nije zaživjela iako je na nju već potrošeno 40 milijuna kuna. Plan je dovesti sustav u red do kraja godine.

No, novi trend zabrinjava. Naime, 2005. godine u zagrebačkom su dječjem Domu imali 49 posvojenja, a 2011. samo osam.

„Imamo roditelje koji su nedostupni, koji mijenjaju  boravište, dijete se seli od centra do centra, od suda do suda. To je pitanje nadležnosti, pitanje manipulacije ponekad roditelja,“ pojasnila je ravnateljica Doma za djecu Zagreb Jelica Belošević.

Sustav je, kažu, prespor, a nema ni povjerenja. Suci, tvrde, centri ih tek trebaju uvjeriti da dobro odrađuju svoj posao.

Više pogledajte u prilogu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo