VATIKAN UZVRAĆA UDARAC / Sveta Stolica u središtu korupcijskog skandala!

Image
Foto: AP Images

Vatikan, zadnjih dana potresan unutarnjim nesuglasicama i optužbama za loše upravljanje što je očito kršenje obećanja pape Benedikta XVI. o borbi protiv korupcije, odlučno je u subotu opovrgnuo te optužbe.

5.2.2012.
8:54
AP Images
VOYO logo

"Te su optužbe plod pogrešnih procjena ili su temeljene na neutemeljenim strahovima", izjavio je guverner Vatikanskoga grada države kardinal Giovanni Lajolo.

Talijanski mediji objavili su zadnjih dana pisma msgr. Carla Marije Vigana, bivšeg glavnog tajnika uprave Vatikanske države koji je u listopadu imenovan nuncijem u Washingtonu.

U svojim lanjskim pismima Papi i državnome tajniku Tarcisiju Bertoneu, prelat je upozorio na rasipanje novca u toj ustanovi. Također je svoj premještaj u Sjedinjene Države nazvao "presudom" koja mu je izrečena jer je pokušao raščistiti korupciju i malverzacije.

U subotu je msgr. Lajolo izrazio "duboko ogorčenje" zbog "zloporabe nastale objavom" tih pisama.

Lajolo je osudio i "određen tip neprofesionalnog novinarstva".

Prošli tjedan je i glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi izrazio žaljenje zbog otkrivanja povjerljivih dokumenata.

Msgr. Vigano je osudio neuspješnu financijsku operaciju kojom je izgubljeno neto 2,5 milijuna dolara. Također je drastično srezao proračun, primjerice smanjivši za 200.000 eura trošak tradicionalnih božićnih jaslica koje su u 2009. stajale 550.000 eura.

To ozdravljanje financija koje je postigao Vigano omogućilo je da se iz deficita od 8 milijuna eura 2009. postigne profit od 34,4 milijuna iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo