NE KONTROVERNOM ZAKONU / 'Legalizirajte marihuanu, ne ACTA-u!'

Hrvatska se u subotu uključila u borbu protiv kontroverzne ACTA-e. Pred Ministarstvom vanjskih poslova u Zagrebu okupilo se 200-njak ljudi. Skandirale su se parole protiv ACTA-e. Na prosvjedu u Splitu okupilo se stotinjak osoba.

11.2.2012.
16:23
VOYO logo

Pred Ministarstvom vanjskih poslova u Zagrebu oko 15 sati se okupilo 200 prosvjednika protiv kontorverzne ACTA-e. Snježnim grudama i glasnim parolama jasno su dali do znanja što misle o usvajanju ovog zakona.

Ispred zgrade Ministarstva poslali su svoje poruke te od Vlade zatražili neusvajanje ACTA-e jer donosi opasnost za prava građana i prosperitet društva te pokretanje reforme autorskog prava za digitalno doba.

Nakon toga su se, oko 16 sati, uputili prema Glavnom kolodvoru.

Protiv ACTA-e, međunarodnog sporazuma o zaštiti autorskih prava, prosvjedovalo se i u Splitu i Puli gdje su aktivisti također upozoravali kako taj sporazum ograničiva slobodu korištenja interneta i povećava mogućnost kontrole građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu se s početkom u 15 sati na Peristilu okupilo stotinjak ljudi, kojima su se pridružili i splitski laburisti.

Dio prosvjednika je imao masku Anonimousa, a u prosvjedu su sudjelovali mirno i bez ikakvih izgreda. Nosili su transparente na kojima je pisalo: "Ne srljajte kao guske u maglu - No acta", "Error 404-Democracy not found", te "Stop cenzuri na internetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosvjedujemo protiv zakona o kojem se već godinama daleko od očiju javnosti raspravlja. Smatramo da građani moraju shvatiti kako nije vrijeme da se donose bilo koji zakoni koji će cenzurirati naša prava na internetu. Naša se sloboda na internetu ne smije ni u kom slučaju ograničavati", kazao je Boris Kadin, jedan od organizatora splitskog prosvjeda.

Kako je Kadin dodao, mirnim prosvjedom na Peristilu su htjeli pokazati kako i u Splitu ima ljudi koji su svjesni, te da se javno treba pokazati kako se građani ne slažu s onim što im se nameće. "Mi smo svi ovdje danas kako bi poručili da znamo kako zakon ACTA- e u osnovi nije dobar jer pogoduje većini kompanija na uštrb zaštite prava nekog izvođača", zaključio je Kadin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog jake bure na pulskom trgu Portarata okupilo se svega nekolicina građana koji su transparentima izrazili svoje neslaganje i prosvjedovali protiv međunarodnog sporazuma o zaštiti autorskih prava.

Potporu prosvjednim skupovima diljem Hrvatske dao je i Klub mladih IDS-a koji je u priopćenju za javnost naveo kako "ACTA ugrožava temeljna prava građana na privatnost i slobodu govora te otvara rigoroznu mogućnost cenzuriranja interneta i učestalog kršenja ljudskih prava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi IDS-a ističu kako je cilj ACTA-e promijeniti temeljne tehnološke i institucionalne elemente funkcioniranja interneta kao globalne informacijske mreže, a ne suzbijanje krivotvorenje roba i kršenje autorskih prava na internetu. Klub mladih IDS-a zalaže se za slobodan i dostupan internet te traži od Vlade da što prije pokrene javnu raspravu o međunarodnom ugovoru o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu (ACTA) i njegovim posljedicama, te zatim odluči hoće li ga usvojiti.

Službeni rat protiv ACTA-e u Hrvatskoj je zapoečo rušenjem internetske stranice Predsjednika Ive Josipovića. "Anonimusi" su isti potez učinili i danas, a pale su i stranice ZAMP-a i Instituta hrvatske glazbe, koji je u petak oštro kritizirao hakerske napade na predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo