NAJTRAŽENIJI MINISTAR ZA RTL / 'Ne želimo nove pregovore, učinili smo sve što smo mogli'

Mljekari blokiraju promet na 28 punktova do daljnjega i traže nove pregovore, a najtraženiji ministar ekskluzivno za RTL Danas ponovio je stav Vlade na novonastalu situaciju u hrvatskoj poljoprivredi.

26.2.2012.
19:27
VOYO logo

Najtraženiji ministar, TihomirJakovina, ekskluzivno je za RTLDanas objasnio stav Vlade na novonastalu situaciju u hrvatskoj poljoprivredi.

Mljekari ponovno traže novu rundu pregovora, a u petak su krenuli do premijera Milanovića. Do njega nisu uspjeli doći te i dalje inzistiraju da se sastanu s njim. Ipak, čini se da premijer neće odgoditi sutrašnji put u BiH da bi im udovoljio.

"Mi smo razgovarali s proizvođačima mlijeka unazad desetak dana i stvarno ne vidim razloga za posebnim zahtjevima za ponovni razgovor. Što se tiče premijera Milanovića, on ima stvarno puno posla, ne mogu govoriti u njegovo ime, ali mislim da njegove obaveze u BiH neće biti pomaknute. Stav Vlade je jasan u ovom slučaju", izjasnio se ministar Jakovina.

Vlada nije spremna za nove sastanke o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka jer smatra da ne mogu puno napraviti.

"U ovom dijelu, ministarstvo i nije pregovaralo s proizvođačima mlijeka. Mi smo htjeli dobiti za isti stol udruge proizvođača mlijeka i prerađivačku industriju, odnosno mljekare, da oni postignu dogovor oko novog modela otkupne cijene mlijeka. To smo i napravili te došli do modela koji je najbliži kompromisnom rješenju", dodao je.

"Mi kao ministarstvo smo tu samo kao moderator ili regulatorni čimbenik i tu ćemo pomoći, no naš je zadatak napraviti reforme koje se očekuju u poljoprivredi zbog negativnih trendova koji su se pojavili u ovoj grani".

Jakovina je medijima priznao da je smršavio, no nas je zanimalo kako se nosi sa stresom koji mu je donio najneugodniji stolac u Vladi.

"To ne znači da nemam snage, znanja ili volje i da nećemo sve napraviti kako bi riješili ovaj problem. U pripremi je novi zakon o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem koji će omogućiti svim proizvođačima da dođu u mogućnost dobiti veću količinu površine i onda kroz proizvodnju hrane na svom zemljištu pojeftine proizvodnju u odnosu na to da ne moraju kupovati".

Mljekari su ranije prozvali ministra zbog voćnjaka koji je zapustio i za koji je dobio 60 tisuća kuna, no ministar se brani i smatra da su sve to samo insinuacije i podmetanja.

"Taj voćnjak već šest godina nije u mom vlasništvu. Devedesetih godina smo mi tu površini posjedovali i obrađivali je, ali smo ga 2006. godine prodali iz obiteljskih razloga tako da su to insinuacije i podmetanja koja ne bi trebalo komentirati".

"Pozivam sve proizvođače da se maknu s ceste, da se vrate na svoje farme i počnu proizvoditi te da nam daju vremena da u ovim važnim stvarima promijeniti negativne trendove odnosno uvesti reforme u poljoprivredu. Mi kao ministarstvo ne možemo u njihovo ime pregovarati s prerađivačima, mogli smo ih samo posjesti za isti stol, a to smo i napravili".

"Treba pričekati da se krene u pravom smjeru. Jedan od tih pravih smjerova je izrada ovog proračuna u kojem smo osigurali sva sredstva za poticaj i do kraja prvoga kvartala osigurat ćemo dobar dio iznosa. Krajem lipnja bi se trebali početi plaćati poticaji, ali mi ćemo pokušati isplatiti dobar dio sredstava već krajem ožujka da bi naši poljoprivrednici što kvalitetnije mogli pripremiti proljetnu sjetvu", zaključio je svoje gostovanje na RTL Televiziji ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo