MORALI KOPATI ROVOVE / Osam godina za zločine nad Hrvatima u Bugojnu

Image

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je u srijedu kaznu od osam godina zatvora Enesu Handžiću, bivšem obavještajnom časniku Armije BiH koji je priznao sudjelovanje u ratnim zločinima nad Hrvatima u Bugojnu.

25.5.2011.
11:04
VOYO logo

SARAJEVO - Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Davorina Jukića ranije je prihvatilo sporazum o priznanju krivnje kojega je Handžić sklopio s državnim odvjetništvom BiH i u kojemu je predloženo izricanje kazne u rasponu od pet do deset godina zatvora.

U presudi je precizirano kako je Handžić kriv jer je u svojstvu pomoćnika za sigurnost zapovjednika 307. brigade Armije BiH organizirao slanje zatočenih Hrvata u Bugojnu na kopanje rovova na prvim crtama bojišnice, te stoga što nije poduzeo ništa kako bi se kaznili drugi pripadnici Armije BiH koji su izravno ubijali i zlostavljali zatočene civile i pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Handžić je za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima bio optužen zajedno sa Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Senadom Dautovićem, bivšim visokim vojnim i policijskim časnicima čije su postrojbe kontrolirale stanje u Bugojnu 1993. godine.

Handžić se priznanjem obvezao svjedočiti u nastavku procesa protiv te trojice, a u tom slučaju kao svjedoci su se pojavili i ratni načelnik Bugojna Dževad Mlaćo te sadašnji ministar obrane BiH Selmo Cikotić koji je tijekom rata bio zapovjednik operativne skupine "Zapad" Armije BiH i u čijoj je zoni odgovornosti bilo i Bugojno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom priznanju je naveo kako su zatočeni Hrvati odvođeni na kopanje rovova upravo po nalogu i uz dopuštenje ratnog predsjendištva Bugojna te zapovjedništva operativne skupine "Zapad".

Protiv njih za sada nije podignuta nikakva optužnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo