STRAVIČAN ZLOČIN U BRITANIJI / Ubili sina jer nije htio priznati da je vještac

Osuđeni su na doživotne zatvorske kazne, no u svojoj domovini Kongu prošli bi nekažnjeno.

2.3.2012.
18:20
VOYO logo

Par iz Konga koji živi u Londonu ide u doživotni zatvor jer su svog 15-godišnjeg sina mučili noževima, iglama, žicom i čekićem, a kada dječak nije želio priznati da je vještac, utopili su ga u kadi. Brutalan zločin šokirao je Veliku Britaniju, no u njihovoj domovini, to nije ništa neobično. Roditelji često djecu vode samoprozvanim egzorcistima.

"Meni je vrlo jednostavno prepoznati dijete koje ima Kindoki. To se može vidjeti u njihovim očima. Njihove oči svijetle kao mačje. Bijele su boje i to mi pomaže da prepoznam da su to vještice. Druga stvar je da imaju četvoro očiju i po tome isto mogu reći da imaju Kindoki", kaže svećenica Mama Luci.

Mama Luci vodi crkvu u Kongu. Za pravu cijenu Mama Luci će ih izliječiti od bilo čega, pa čak i od Kindokija, jedne od brojnih vrsta vještičarenja. Svećenici koji rade s Mamom Luci navodno imaju moć svojim usnama isisati predmete koji se nalaze u tijelima žrtava, a koji navodno uzrokuju Kindoki.  

Tide je također bio optužen za vještičarenje, a roditelji su ga polijevali kipućom vodom.

"Mislio sam da će me ubiti jer su mi stavljali kiselinu u čaj i hranu", kaže Tide.

Tideova priča je česta na ulicama Konga. Praznovjerni roditelji su ti koji ih tjeraju kod svećenika na egzorcizam. Optužbu da je vještac dočekao je i Lionel Makola čiji je jedini zločin bio taj da je posudio olovku od oca. Nakon toga je njegov otac, inače odvjetnik izgubio posao a susjedi su ga uvjerili da mu je sin vještac koji je bacio čini na njegovu olovku.

"Moj je otac bio vrlo strog. Svako malo me tukao i na kraju sam morao priznati da sam je držao u ruci. Morao sam otići od kuće jer mi je otac bio vrlo nasilan", priča Lionel.

Njegov je otac vrlo brzo shvatio da je bio prevaren.

"Nije dobro tući sina, ni meni nije bilo ugodno vidjeti sina kako plače.  Ali, u tom trenutku moje srce me na to natjeralo. Taj svećenik je radio za novac", kaže otac Thomas Makola.

Kindoki je najveći biznis u Kongu. U ime Boga i zbog straha od nepoznatog mnogi se liječe od bolesti koja ni ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo