talibani prijete odmazdom / Nije ubijao jedan narednik, nego banda pijanih vojnika

Image
Foto: AP

Afganistansko stanovništvo jednoglasno traži da američke vojne snage napuste njihovu zemlju nakon što je počinjen masakr civila u Kandaharu. Osim toga, Afganistanci naglašavaju kako nije riječ o jednom ubojici, nego o cijelog grupi pijanih vojnika koji su počinili masakr s osmijehom na licu.

13.3.2012.
7:59
AP
VOYO logo

Nakon što je američki narednik u provinciji Kandahar u Afganistanu krvnički ubio 16 civila na spavanju i zgrozio svijet svojim činom, lokalno stanovništvo upozorava kako priča koju su prenijeli svi svjetski mediji nije u potpunosti točna.

Osim što Afganistanci traže hitno povlačenje američkih snaga iz svoje zemlje, naglasili su kako pokolj nije počinio jedan poludjeli narednik, nego grupa pijanih vojnika.

Mladić koji je preživio napad ispričao je kako je više američkih vojnika upalo u zoru u njegov dom.

"Majka mi je ustrijeljena u oko i lice i više je se ne može prepoznati. Brat je ustrijeljen u glavu i prsa, kao i sestra i otac", rekao je 20-godišnjak.

Njegov susjed je također potvrdio kako je bilo više napadača, koji su, prema svemu sudeći, bili pijani.

Prema najnovijim informacijama, u jednoj kući ubijena je obitelj od jedanaest članova, zatim su ih prekrili plahtama i htjeli zapaliti. Strani novinari su potvrdili kako su neka tijela bila opečena.

No, ostali svjedoci spominju jednog napadača. Iako motivi ovakvog krvoprolića nisu otkriveni, stanovništvo jednoglasno traži odlazak američkih trupa.

"Želimo da Amerikanci odu i puste nas da živimo u miru. Želimo da se na vlast vrate talibani, naši su se starješine s njima mogli dogovoriti. No, Amerikancima nedostaje poštovanja", kazalo je lokalno stanovništvo.

Novi moment u cijeloj priči su talibani, koji su zaprijetili da će odsijecati glave američkim vojnicima u znak osvete za masakr nad 16 afganistanskih civila.

"Islamski emirat još jednom upozorava američke životinje da će se osvetiti i uz pomoć Alaha ubiti vaše sadističke vojnike ubojice i odsjeći im glave", navodi se u izjavi koju je mailom poslao talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid.

Američki vojnik koji je pobio civile nalazi se u pritvoru u američkoj bazi. Optužen je da je izašao iz baze u pokrajini Kandaharu usred noći i ubio najmanje 16 civila u obližnja dva sela, većinom žene i djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 2.000 studenata prosvjedovalo je u istočnom gradu Džalalabadu i tražilo je da američkom vojniku sude afganistanske vlasti u Kandaharu.

Prosvjednici su uzvikivali "Smrt Americi" i zatražili su od predsjednika Hamida Karzaija da odustane od planova o potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu koji bi omogućio američkim savjetnicima i specijalnim snagama da ostanu u Afganistanu i nakon odlaska stranih borbenih postrojba krajem 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo