POLICIJA SVE LIJEPO OBJASNILA / 'Skidanje' glazbe i filmova s interneta je legalno!

Image
Foto: Photos/Ilustracija

'Skidanje' glazbe i filmova s interneta za osobne potrebe nije nikakvo kazneno djelo. Međutim, downloadanje softvera ne spada u kategoriju 'legalnog preuzimanja sadržaja', pa država to pokušava dokinuti omogućujući policiji da prisluškuju građane.

13.3.2012.
10:08
Photos/Ilustracija
VOYO logo

Ukoliko je Ministarstvo unutarnjih poslova uhitilo dva brata iz Kaštela zbog skidanja filmova s interneta za privatnu upotrebu, ono je prekršilo zakone Republike Hrvatske, ali i tumačenje Ustavnog suda o Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAP).

Prema ZAP-u je dopušteno downloadati sadržaj bez same dozvole autora i pohraniti ga na svoj privatni magnetski medij (disketu, CD, DVD, Blue-ray, tvrdi disk).

"Posebne dokazne radnje se ne mogu provoditi prema osobama koje 'skidaju' i za vlastite potrebe pohranjuju muziku, filmove, fotografije i druga djela zaštićena autorskim pravima. U cijeni koštanja svih elektroničkih medija (CD-a, DVD-a, USB stickova, eksternih hard diskova) ugrađena je i naknada za zaštitu autorskih prava, te se snimanje i reprodukcija za vlastite potrebe ne smatra kaznenim djelom", jasno piše u MUP-ovom priopćenju medijima iz svibnja 2011. godine.

Međutim, dok je filmove i glazbu moguće downloadati za vlastite potrebe, softveri su i dalje zaštićeni zakonom.

Prava kreatora softverskih programa stavljena su pod 'srodna prava' te se na njih izrijekom ne odnosi famozni 82. članak tog zakona, koji kaže da svatko ima pravo za vlastitu upotrebu snimiti autorsko djelo, s tom ogradom da ne smije imati nikakvu komercijalnu namjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva zakonska rješenja dovela su u pitanje građanske slobode te ljudska prava na privatnost i sigurnost. Naime, prema Zakonu o kaznenom postupku država je omogućila policiji da prisluškuje građane ako sumnja da 'skidaju' zaštićene računalne programe (softvere), ali nemaju to pravo u slučaju downloadanja glazbe ili filma.

"Netočna je konstatacija, odnosno tvrdnja da će policija moći prisluškivati građane zbog sumnje na 'sitno' djelo ilegalnog skidanja i reproduciranja glazbe ili filma s interneta", priopćio je MUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo