BOCA PO BOCA... / Skupljanje plastičnih boca iscrpilo državnu blagajnu!

Reforme se provode i u zaštiti okoliša. Nakon istupa sada slovenskog sportaša Hrvata Jakova Faka ponovno je aktualno pitanje što će biti s otkupom plastične ambalaže. Mirela Holy za RTL Danas kaže da se njezino ministarstvo ne može baviti socijalnim pitanjima tako da za lipanj priprema novi pravilnik.

14.3.2012.
18:59
VOYO logo

Iako je skupljanje boca posljednjih godina mnogobrojnim Hrvatima postalo jedan od načina preživljavanja - to je, čini se, financijski iscrpilo državu.

Boca, po boca, za svaku naknada od 50 lipa. U Fondu za zaštitu okoliša kažu zbog toga smo na gubitku 750 milijuna kuna. Ministrica Holy zato najavljuje promjenu pravilnika o ambalažnom otpadu "zbog toga što je on apsolutno neodrživ". Dodaje kako će se situacija definitivno promijeniti sredinom ove godine.

Iako se nagađa da će se naknada po boci smanjiti s 50 na 30 lipa, službene potvrde još nema. Prašina se oko plastične ambalaže ponovno digla kada je slovenski osvajač medalja Hrvat Jakov Fak rekao da skuplja boce u deželi i prodaje ih u Hrvatskoj. Poslije sve za RTL Danas demantirao.

Je li demanti stigao zato što je u međuvremenu objašnjeno da je riječ o kaznenom djelu, ostat će na prosudbu. Da je takav biznis moguć zna i ministrica.

"Proizvođači pića često svoje proizvode ne proizvode samo za hrvatsko tržište nego i za okolna tržišta što znači da su etikete iste", izjavila je ministrica Holy.

Oko otkupa boca otkrivene su i mnoge druge malverzacije, no to se, upozoravaju iz Zelene akcije, ne može rješavati preko leđa građana.

"Na Ministarstvu je samo da financijski proanalizira gdje su još moguće šanse za poboljšanje Pravilnika na način da se zapravo ta naknada za građane ne smanjuje", kazao je Marijan Galović iz Zelene akcije.

No, naknada bi za koji mjesec mogla biti manja, a to će najviše osjetiti - oni najsiromašniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo