VRUĆA TEMA U HRVATSKOJ / 'Što znači pedofilija? Gdje počinje, a gdje završava?'

Mons. Puljić osudio je ponašanje medija u slučaju bibinjskog župnika optuženog za pedofiliju, a don Nedjeljka je čak pokušao i donekle opravdati riječima "treba shvatiti kontekst vremena"!

20.3.2012.
15:33
VOYO logo

ZADAR - Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić održao je u utorak tiskovnu konferenciju na kojoj se suočio s brojnim pitanjima vezanima uz slučaj bivšeg bibinjskog župnika don Nedjeljka Ivanova kojega je nekoliko muškaraca optužilo da ih je zlostavljao dok su bili djeca.

"Ja sam njega suočio s ovim. Proces je počeo i zbog toga sam mu dao ograničenja, ali ga ne osuđujem kao što ga novinari osuđuju", kaže mnos. Puljić i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ništa zataškavao niti to želim. Budite sigurni da to neću raditi ni u budućnosti!"

"Implicira se da bih ja trebao prijavljivati druge svećenike. Čovječe, pa nisam ja neki organ ili institucija koja surađuje s Udbom", odgovara nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki dio ovog grada poštuje korizmu. I mislim da im ovo nije trebalo."

O obvezi da pedofiliju prijavi policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nekim zemaljama anglosaksonskog i američkog prava biskupi su dužni prijaviti takve svećenike sudskoj vlasti. Mi ne živimo u Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj. U zemljama u kojima ne postoji takva zakonska obveza Kongregacija ne obvezuje svećenike da moraju prijaviti svećenike. Ja sam dostavio policiji da to znaju."

Mons. Puljić osudio je ponašanje medija u ovom slučaju, a pokušao je i donekle opravdati don Nedjeljka riječima "treba shvatiti kontekst vremena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tih 70-tih i 80-tih u Njemačkoj se zahtjevala dekriminalizacija seksa sa djecom, u Italiji legalizacija pedofilije. U Nizozemskoj je bio pokušaj osnivanja pedofilske stranke", objasnio je 'kontekst tog vremena' zadarski nadbiskup i nastavio:

"Ovom problemu nije se znanstveno pristupilo. Što uopće znači pedofilija? Gdje ona počinje, a gdje završava?", upitao je mons. Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Statistički podaci govore da je najmanje pedofilije kod klera i crkve", objašnjava zadarski nadbiskup i nastavlja:

"Ako pogledate medijske izvještaje neće vam trebati dugo da zaključite da je pedofilija usko vezana uz crkvu, dapače dobit ćete dojam da je to nešto što se samo u njoj događa na relaciji svećenik - djeca koja dolaze na vjeronauk."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo