ZEMLJA MORA I MOREPLOVACA / 'I dalje ćemo graditi brodove, ali...'

Image

Splitski škver prodaje se samoborskom DIV-u, ponude Danka Končara za Trogir i Kraljevicu su odbijene, pri čemu Kraljevica odlazi u stečaj, a za Trogir, kao i za riječki 3. maj, traži se novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će se Uljanik privatizirati po modelu radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom.

22.3.2012.
10:39
VOYO logo

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o sudbini pet hrvatskih brodogradilišta.

Kraljevica ide u stečaj te je, prema dostupnim materijalima, čeka 'neizvjesno buduće poslovanje društva'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da je riječ o neugodnoj odluci koja nije popularna, ali tamo prema našim procjenama nije bilo drugog rješenja, vlada će učiniti sve da se situacija maksimalno olakša", rekao je Zoran milanović.

Vlada je zato prihvatila ponudu DIV Tvornice vijaka Samobor za  Brodosplit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon dugog niza godina pregovora, procjene rizika te perspektive, a s najvažnijim ciljem da brodogradnja kao profesionaln djelatnost opstane, odlučili smo se za DIV jer procjenjujemo da se radi o pravnoj osobi koja se doista hoće baviti brodogradnjom ", rekao je premijer, a nadovezao se prvi potpredsjednik Vlade.

"To je tvrtka koja je 2011. postala veliko poduzeće s 45 milijuna kuna dobiti u prošloj godini. Ima izrazito aktivan pristup pripremi projekta restrukturiranja kojeg je pohvalila i Europska komisija. Ovo je dobra ponuda i vjerujemo da će time brodogradnja na jugu u Splitu uspješno nastaviti svoje djelovanje", rekao je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je ponudu Danka Končara za Brodotrogir odbila. Ministarstvo gospodarstva u roku od 90 dana trebat će predložiti novo rješenje u skladu s ugovorom s EU. Isti scenarij dogodit će se i 3. maju, odnosno novo rješenje bit će doneseno u roku od 90 dana.

"Važno je napomenuti da za ovo društvo ne postoje pretpostavke za stečaj, ali zato imamo pretpostavku za restrukturiranje", naglasio je Milanović govoreći o 3. maju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Vlada je istaknula Uljanik kao jedino stvarno uspješno i profitabilno brodogradilište koje je očito pronašlo model da se privatizira po modelu Organiziranog radničkog dioničarstva te dokapitalizacijom.

"Brodogradnja će u Hrvatskoj opstati, ali u manjem opsegu. I dalje ćemo graditi brodove, velike brodove, ali u manjem opsegu i radi se po novim pravilima", komentirao je situaciju premijer Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo