dalmatinski studenti u zagrebu / 'Ne želimo svoju mladost provoditi obliveni krvlju!'

Image

Udruga studenata grada Splita odlučila se obratiti javnosti priopćenjem zbog posljednjih napada na dalmatinske studente. Osim što su naglasili kako su Zagreb došli studirati i stjecati iskustva, dodali su kako ne žele svoju mladost provoditi ležeći krvlju obliveni na pločniku zbog toga što netko u njima vidi neprijatelja i rivala.

27.3.2012.
12:37
VOYO logo

S obzirom na aktualne događaje povezane s nedavnim napadima na dalmatinske studente u Zagrebu od strane pojedinaca, Udruga studenata grada Splita, krovna organizacija koja okuplja splitske studente na Sveučilištu u Zagrebu, odlučila se obratiti javnosti.

U svom priopćenju iznijeli su stavove o žrtvama nasilja koje su napadnute jer su se našle na 'krivom mjestu u krivo vrijeme'.

Naime, u ovom se konkretnom slučaju radi o situaciji u kojoj su napadnuti studenti prolaznici  koji ni na koji način direktno nisu bili povezani s glavnim, odnosno navijačko-rivalskim povodom napada.

Njihova se 'krivica', kako stoji u priopćenju, nalazila u govorenju 'pogrešnim' naglaskom, pa su sukladno tome i etiketirani kao 'neprijatelji', iako nisu posjedovali niti 'provocirali za takvu etiketu potrebnom ikonografijom, što nas dovodi do situacije u kojoj se postavlja pitanje po kojim se kriterijima običan građanin može osjećati sigurnim i zaštićenim u glavnome gradu vlastite domovine.

"Nažalost, takvi su slučajevi dio svakodnevice i ne predstavljaju nikakvu novost, bilo ih je prije, a na nesreću bit će ih i još. No, dokle je potrebno ići da bi se mogla podvući crta i stati na kraj stradanjima onih nedužnih, koji su u Zagreb došli stjecati znanje, a ne svoju mladost provoditi ležeći krvlju obliveni na pločniku zbog toga što netko u njima vidi neprijatelja i rivala", napisala je Udruga studenata grada Splita.

Prisjetili su se i dalmatinski studenti osjećaja zajedništva dok se bodre nacionalni timovi te kako tada nije bitno tko je iz kojeg dijela Hrvatske.

"Apeliramo, stoga, na sviju, od službenih institucija, preko medija, pa sve do svakog pojedinca ponaosob, da se zajedno uključimo, podignemo svjesnost i konačno shvatimo da smo navezani jedni na druge, te da jedni bez drugih ne možemo i ne smijemo. Ako smo toliko puta mogli biti složni, zašto si sada dopuštamo da među nama nepotrebno raste sjeme mržnje koje nas kao zajednicu razara? Zapitajmo se svi individualno da li je u ovoj našoj površinski maloj državi dovoljno da „pogrešan govor“ trajno obilježi jedan mladi život, koji se s najboljom namjerom i bez fige u džepu došao razvijati tamo gdje je smatrao da je to najbolje po njega?", pozivali su cijelo društvo da radi na međuljudskim odnosima.

Priopćenje su zaključili najstrožom osudom posljednjih napada, ali i svih sličnih događaja, koji su usmjereni na one koji se etiketiraju neprijateljima isključivo zbog porijekla.

Suotpisnice priopćenja su sljedeće udruge: Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Udruga studenata Banovine, Udruga bosanskih studenata, Udruga brodskih studenata, Udruga Studenti Cetinske krajine, Udruga studenata Dalmatinske zagore, Udruga studenata Dubrovnika Libertas, Studentski zbor Gacke, Zavičajni klub Hercegovačkih studenata, Udruga studenata Imotske krajine, Klub kupreških studenata, Zagrebački klub livanjskih studenata, Udruga studenata Međimurja, Udruga studenata grada Novske, UŠR podravskih studenata, Mladež Ramske zajednice Zagreb, Klub Šibenčana i prijatelja grada Šibenika, Klub zadarskih studenata, Udruga zagorskih studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo