kontroverzni zakon / Rat oko oplodnje: Gay više nije ok?

'Gay is ok' ministra zdravlja, kao što se i očekivalo, izazvao je pravu buru u javnosti. No, dan nakon što je najavio da će pravo na umjetnu oplodnju imati sve žene bez partnera, o lezbijkama Rajko Ostojić daje samo nejasne odgovore. Njegov prethodnik Darko Milinović poziva na referendum.

29.3.2012.
19:09
VOYO logo

Tko će moći na oplodnju, a tko ne, više nikome nije jasno.

"Moj stav ćete vidjeti, moj osobni stav je osobni stav moj, a ono što bude prezentirano na koordinaciji Vlade ćemo vam vrlo jasno prezentirati. Ovo je jasna rasprava gdje svatko ima pravo na svoje mišljenje", rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prijedlogu zakona ministar je jučer govorio jasnije: rekao je da će na oplodnju moći neudane žene, a na pitanje odnosi li se to i na lezbijke, odgovorio je: "To je kompleksno pitanje, diljem desetljeća se definicija homoseksualizma mijenjala. Gay is ok."

Gay očito danas više nije ok. Jer bez spominjanja lezbijki na pitanje je odgovorila i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je medicinski zakon - svatko tko ima problem s neplodnošću to je bolest, ima pravo koristiti sve što zakon omogućava", rekla je Opačić.

Jednoznačno su to shvatile lezbijske udruge: novi zakon vide kao mogućnost da dobiju djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegova promjenu vidim kao nužnu. Mislim da taj zakon gleda prava djeteta", kaže Danijela Almesberger iz lezbijske organizacije Lori.

Upravo suprotno misli autor sadašnjeg, iznimno konzervativnog zakona - Darko Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko o novom zakonu vodi brigu o djeci, tko ima pravo nerođenom djetetu reći - ti ćeš odrastati samo s mamom, ne s tatom? Probajmo napraviti referendum. Želite li zakonski zabraniti djetetu da odrasta s dva roditelja?", pita se Milinović.

Jednom kad dođe u Sabor, a to bi trebalo biti za 20-ak dana, rasprava će sasvim sigurno biti žestoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo