LANSIRANJE DOŽIVJELO FIJASKO / Sjeverna Koreja se osramotila pred cijelim svijetom!

Image
Foto: AP

Sjeverna Koreja lansirala je u petak rano ujutro dalekometnu raketu. Lansiranje je i najavila između 12. i 16. travnja, no raketa se ubrzo raspala i pala u more.

13.4.2012.
7:06
AP
VOYO logo

SEOUL/TOKIO - Sjeverna Koreja lansirala je u petak rano ujutro dalekometnu raketu. Lansiranje je i najavila između 12. i 16. travnja, no raketa se ubrzo raspala i pala u more, javili su južnokorejski dužnosnici ministarstva obrane, a potvrdili japanski izvori.

"Nekoliko minuta nakon lansiranja raketa se raspala u više djelova", izjavio je za medije glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjevernokorejska dalekometna raketa letjela je četiri minute kojih 120 km prije nego se raspala na četiri djela i pala u more na zapadnoj strani korejskog poluotoka, javila je u petak japanska tv postaja NHK pozivajući se na izvore iz japanskog ministarstva obrane.

Pjongjang je lansirao raketu unatoč pritiscima iz SAD-a i drugih zemalja, a čak je i njezin bliski saveznik Kina upozoravala da se protivi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama južnokorejske vojske, raketa je pala nekih 200 km od zapadne obale Južne Koreje.

Sjeverna Koreja ranije je objavila kako želi da raketa Unha-3 ponese u orbitu meteorološki satelit, iako su njezini kritičari mišljenja da je trebala poslužiti unaprjeđenju sjevernokorejskih mogućnosti za proizvodnju interkontinentalne balističke rakete sposobne nositi nuklearnu bojevu glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ABC News također je objavio kako je raketa pala pozivajući se na izjave američkih dužnosnika.

Ovo je drugo zaredom neuspjelo sjevernokorejsko lansiranje satelita u orbitu, iako je ta zemlja tvrdila da je lansiranje 2009. bilo uspješno, navodi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada nema nikakvih komentara o lansiranju u sjevernokorejskim državnim medijima.

Raketa Unha-3 je lansirana s novog lansirnog mjesta na zapadnoj obali Sjeverne Koreje, u blizini kineske granice. Zamišljeno se da njeno lansiranje poklopi sa 100. obljetnicom rođenja bivšeg korejskog čelnika i utemeljitelja komunističke Sjeverne Koreje Kim Il Sunga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetske sile, okupljene u skupini G-8, poručile su ranije kako bi lansiranje rakete predstavljalo kršenje rezolucije UN-a 1874 koja brani Pjongjangu nastavak nuklearnih i balističkih testiranja.

Reakcije na sjevernokorejsko lansiranje odmah su uslijedile. Tako France Presse iz diplomatskih izvora doznaje da je za petak najavljen sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s lansiranjem dalekometne rakete, a kratko nakon objave vijesti o lansiranju reagirao je njemački šef diplomacije Guido Westerwelle, koji se trenutno nalazi u New Yorku, "snažno osudivši" gestu Pjongjanga koja je "protivna međunarodnom pravu" te je pozvao UN da reagira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo prije lansiranja, američka državna tajnica HillaryClinton upozorila je Sjevernu Koreju da će se u slučaju lansiranja svi ponovno okupiti pred Vijećem sigurnosti "kako bi poduzeli mjere". Iako sjevernokorejski režim tvrdi da je riječ o civilnoj svrhi, za Clinton "nema sumnje" da je riječ o lansiranju u kojem se koristi tehnologija "balističke rakete".

Japan bi mogao razmotriti uvođenje gospodarskih sankcija protiv Sjeverne Koreje, ovisno o odgovoru međunarodne zajednice, izjavio je japanski ministar financija JunAzumi upitan o mogućnosti novih gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo