bitka za kabul / Žestoke borbe talibana i afganistanskih snaga okončane

Image
Foto: AP/Ilustracija

Žestoke ulične borbe između talibana i afganistanskih snaga sigurnosti u središtu Kabula završene su u ponedjeljak ujutro nakon 18 sati okršaja, objavili su policijski dužnosnici.

16.4.2012.
8:05
AP/Ilustracija
VOYO logo

Bitka koja je počela u nedjelju oko podneva i trajala do zore u ponedjeljak završila je pogibijom posljednjeg talibana koji je pružao otpor pokraj zgrade parlamenta. Nešto ranije snage sigurnosti 'očistile' su talibansko uporište na jednom gradilištu s kojeg puca pogled na stožer NATO-a i nekoliko veleposlanstava.

Nedijeljeni talibanski napad bio je početak njihove proljetne ofenzive
, kako je rekao njihov glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

U Kabulu su u nedjelju raketama napadnuti zgrada parlamenta, strana veleposlanstva i sjedište NATO-a. Uz parlament u zapadnome dijelu grada napadnuta je dobro čuvana diplomatska četvrt u središtu Kabula. Bilo je i nekoliko pokušaja samoubilačkih napada. Bio je to jedan od najtežih talibanskih napada na Kabul od njihova svrgavanja s vlasti 2001. godine.

U napadima je smrtno stradalo najmanje dvadesetak pobunjenika, dok je 14 policajaca i devet civila ranjeno, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova.

Američki veleposlanik u Afganistanu Ryan Crocker pohvalio je afganistanske vlasti. Ocijenio je kako je odgovor afganistanskih snaga sigurnosti na val usklađenih talibanskih napada u Kabulu i još dvije pokrajine 'jasan znak njihova napretka'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo