BEZOBRAZNO BOGATI / Multimilijarderi ulažu novac u svemir

Image
Foto: photos.com

Multimilijarderi će uložiti goleme iznose novca u istraživanje i eventualno iskorištavanje plemenitih metala i rijetkih minerala iz asteroida koji kruže oko Zemlje.

24.4.2012.
12:40
photos.com
VOYO logo

Izvršni direktori Googlea LarryPage i EricSchmidt, te filmaš JamesCameron, uložit će goleme iznose novca u istraživanje i eventualno iskorištavanje plemenitih metala i rijetkih minerala iz asteroida koji kruže oko Zemlje, objavila je u utorak tvrtka PlanetaryResources.

Tvrtka sa sjedištem u Bellevueu u američkoj saveznoj državi Washingtonu na početku će se usredotočiti na razvoj i prodaju cjenovno prihvatljivih robotiziranih letjelica za istraživačke misije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će probna letjelica biti poslana u Zemljinu orbitu u roku od dvije godine, izvijestili su osnivači tvrtke Peter Diamandis i Eric Anderson.

Cilj Planetary Resourcesa je otvoriti privatnim tvrtkama istraživanje svemira, po uzoru na natjecanje Ansari X Prize vrijedno deset milijuna dolara koje je pokrenuo Diamandis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada, koja je potaknula razvoj komercijalne svemirske industrije, dodijeljena je 2004. SpaceShipOne-u tvrtke Scaled Composites za prvi let privatnog svemirskog broda s ljudskom posadom izvan Zemljine atmosfere. Očekuje se da će komercijalni, suborbitalni letovi krenuti iduće godine.

Prvi klijenti Planetary Recourcesa najvjerojatnije će biti znanstvene ustanove, kao što je NASA, ali i privatni istraživački instituti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u roku desetak godina, tvrtka očekuje da će se s prodaje promatračkih platformi u orbiti oko Zemlje okrenuti puno perspektivnijim uslugama. Namjeravaju, naime, "punktirati" neke od tisuća asteroida koji kruže razmjerno blizu Zemlje i uzeti uzorke.

Neće sve misije donijeti na Zemlju plemenite metale i minerale. Uz traganje za platinom i drugim metalima, tvrtka planira uzeti uzorke vode s asteroida i njome opskrbiti spremnike goriva u orbiti koje bi koristila NASA i druge svemirske agencije za robotizirane i ljudske svemirske misije, ističu u Planetary Resources.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo