EKSKLUZIVA RTL-A DANAS / Sigurnost građana ugrožena je zbog štednje!

Posljednjih dana dogodile su se čak tri pljačke banke. Posao razbojnicima nisu otežali policajci jer su smanjili broj ophodnji na ulicama. Mogu li mjere štednje u policijskom sektoru ugroziti sigurnost građana?

8.5.2012.
18:45
VOYO logo

Hypo banka na Zagrebačkom velesajmu u 8.15 sati. Naoružani i maskirani dvojac otima veću količinu novca. Jedan zaposlenik lakše je ozlijeđen. Pola sata kasnije u poslovnici Splitske banke u Vlaškoj ulici sličan scenarij.

Posao razbojnicima nisu otežali policajci jer ih je, kažu u Sindikatu policije, na cesti premalo, a uz to uvedene MUP-ove mjere štednje goriva smanjile su i broj ophodnji.

Njihovi podaci govore kako u određenim upravama i granice obilaze pješice, a u drugima, primjerice u Koprivnici, svaki automobil ima ograničenje od 100 kilometara na 12 sati.

U MUP-u, pak, kažu: naravno da štedimo. I to na službenim putovanjima, vozilima za šefove i gorivu.

Stručnjaci se slažu da je policajac na ulici, a ne u autu prava prevencija. No, tu se javlja već davno dijagnosticirana bolest.

"Tako dugo dok broj rukovodećeg osoblja zauzima toliki broj iluzorno je govoriti o nekoj pretjeranoj efikasnosti", govori kriminalist PetarVeić.

Za to je potrebna teritorijalna podijeljenost, ali i kako je više puta najavio ministar Ostojić, i novi zakon. No on, suprotno očekivanjima, i dalje nije došao do vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo