opet homofobija u crkvi / Svećenik djetetu: 'Kad odrasteš bit ćeš bolestan i peder!'

Image

Županjski svećenik Ivan Varoščić nakon župnog vjeronauka, koji se održava u pripremama za prvu pričest, jednog je dugokosog 10-godišnjaka nazvao 'curom' i poručio mu da će biti 'bolestan i peder kad odraste'. Takvo ponašanje takozvanog moralnog autoriteta izazvalo je revolt obitelji, a dijete zbog svega neće ići na prvu pričest i pohađati vjeronauk iduće školske godine.

9.5.2012.
15:11
VOYO logo

U redakciju Glasa Slavonije prošli tjedan se javila čitateljica zgrožena ponašanjem županjskog svećenika Ivana Varoščića.

"Problem se odnosi na ponašanje Ivana Varoščića, župnika župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, prema mom nećaku koji ima samo deset godina", započela je čitateljica.

Naime, svećenik je njenog nećaka prvo nekoliko puta nazvao curom. Dijete ima dugu kosu, ali kako piše čitateljica, također i pohađa vjeronauk već godinu dana i nevjerojatno jest da Varoščić nije primijetio da je riječ o dječaku.

"Još manje je vjerojatno da svećenik koji ima 70 godina nije vidio muškarca s dugom kosom, te da spol poistovjećuje s dužinom kose. Kada se mali okrenuo, budući da je ostao posljednji, shvatio je da se svećenik obraća baš njemu, odvratio je da on nije djevojčica, na što mu je svećenik rekao: 'Kada odrasteš, bit ćeš bolestan i peder'", posvjedočila je žene.

Dječak do tada nije ni znao što znači biti peder ili zašto će zbog toga biti bolestan. Budući kako je takve riječi čuo iz usta lokalnog moralnog autoriteta, sve je ispričao svome ocu, koji je teško stradao u prometnoj nesreći i teško hoda. Upravo zbog toga kod dječaka riječi 'bolest' imaju sasvim druga značenja i konotacije od onih kakvim ga je svećenik okarakterizirao.

Djed dječaka je nakon toga otišao kod županjskog dekana, vlč. Marka Peulića, kojemu je izložio problem.

"Velečasnom Peuliću ponašanje svećenika Varoščića nije nepoznato, niti je to ikome nepoznato, a, između ostaloga, upoznat je s informacijama da se prilikom prve ispovijedi neka djeca pomokre od straha koji u njima izaziva svećenik Ivan Varoščić", nastavila je čitateljica.

Nakon toga, djed je otišao osobno k Ivanu Varoščiću, koji mu je rekao kako 'nikada ne bi to kazao da je znao čije je dijete'.

Djed mu je kratko odgovorio kako bi bilo 'najrazumnije da se brine za svoju obitelj'.

"Osobno nemam ništa protiv homoseksualaca te ne smatram 'cure' nižom vrstom. Ono što smatram opasnim jest činjenica da je dugačka kosa kod dječaka u Varoščiću pobudila najniže emocije mržnje, vrijeđanja, prijezira i nekontroliranog ponašanja', zaključila je čitateljica u pismu Glasu Slavonije.

O cijelom slučaju upoznata je i dječja pravobraniteljica te Nadbiskupija đakovačka i osječka, koja se još uvijek nije očitovala o cijelom slučaju.

Medijima se vlč. Ivan Varoščić nije javio.

Zbog svega dječak neće ići na prvu pričest, a od iduće školske godine prestat će i pohađati školski vjeronauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo